Misija Gaia Evropske vesoljske agencija z osupljivo natačnostjo meri velikost naše galaksije in vsega vesolja. Aktualni podatki kažejo na veliko razburkanost in nihanja v naši galaksiji, prof. dr. Tomaž Zwitter pravi, da dogajanje dobiva rokovski prizvok. Komentiramo objavo tretje različice kataloga astronomskih meritev misije Gaia, ki skupaj obsega kar 1,8 milijarde zvezd, njena natančnost pa je primerljiva z merjenjem debeline človeškega lasu čez Atlantik. Za projekt skrbi 500 znanstvenikov, pri obdelavi podatkov imajo pomembno vlogo tudi slovenski strokovnjaki.

Evropska vesoljska agencija predstavlja najnovejše podatke misije Gaia. Katalog vsebuje opazovanje 1.8 milijarde zvezd, od tega nam je nekaj več kot 331 tisoč zvezd relativno blizu

Misija Gaia Evropske vesoljske agencije z osupljivo natačnostjo meri velikost naše galaksije in vsega vesolja. Aktualni podatki kažejo na veliko razburkanost in nihanja v naši galaksiji, prof. dr. Tomaž Zwitter pravi, da dogajanje dobiva rokovski prizvok: "Pred desetimi leti bi vam rekel, da so zvezde v naši galaksiji zelo lepo urejene. Izkazalo se je, da ni tako. Gaini podatki so ugotovili, da je okolico našega sonca zmotila pritlikava galaksija, ki je letela mimo. Zdaj podatki kažejo nihanja in razburkanost vsevprek. Lepa, umirjena, simetrična struktura naše galaksije dobiva rokovski prizvok. Ta živahnost pomeni, da vidimo, kdo, koliko in koga privlači, kako je razporejena temna snov, ki ostaja ena izmed ne dovolj razumljenih ugank vesolja."  

"Lepa, umirjena, simetrična struktura naše galaksije dobiva rokovski prizvok."

Komentiramo objavo tretje različice kataloga astronomskih meritev misije Gaia, ki skupaj obsega kar 1,8 milijarde zvezd, njena natančnost pa je primerljiva z merjenjem debeline človeškega lasu čez Atlantik. Za projekt skrbi 500 znanstvenikov, pri obdelavi podatkov imajo pomembno vlogo tudi slovenski strokovnjaki.

Priporočamo: Podkast Radiovedni o zvezdah

Luka Hvalc