V tednu, ko so smo dobili prve oprijemljive rezultate o učinkovitosti kandidata za cepivo proti covidu-19, se na Valu 202 obširneje podajamo v svet cepiv. Človek zelo osnovne oblike cepljenja uporablja že več kot tisočletje, raketni pospešek pa je prinesel razvoj mikrobiologije. Cepljenje je v zadnjih 200 letih rešilo do milijardo in pol življenj, v zadnjih letih pa tehnologija razvoja cepiv dobiva še dodaten pospešek. Potem ko so včasih na cepivo čakali po več desetletij, so danes za to potrebni le meseci. O razvoju cepiv, odnosu človeka do cepljenja in o tem, kako cepiva pravzaprav nastanejo, bomo na Valu govorili v okviru posebne miniserije Frekvence X. Cepiva in mi – v vseh preostalih novembrskih četrtkih ob 12h.

Najprej pogledamo v zgodovino po najhujših epidemijah, ki so v zadnjih 300 letih pretresale človeštvo, in kako smo se jim s cepivi postavili po robu. V snovanju oddaj nam pomaga zunanja sodelavka dr. Zarja Muršič.

V tednu, ko so smo dobili prve oprijemljive rezultate o učinkovitosti kandidata za cepivo proti covidu-19, se na Valu 202 obširneje podajamo v svet cepiv. Človek zelo osnovne oblike cepljenja uporablja že več kot tisočletje, raketni pospešek pa je prinesel razvoj mikrobiologije. Cepljenje je v zadnjih 200 letih rešilo do milijardo in pol življenj, v zadnjih letih pa tehnologija razvoja cepiv dobiva še dodaten pospešek. Potem ko so včasih na cepivo čakali po več desetletij, so danes za to potrebni le meseci. O razvoju cepiv, odnosu človeka do cepljenja in o tem, kako cepiva pravzaprav nastanejo, bomo na Valu govorili v okviru posebne miniserije Frekvence X. V prvem delu se podajamo v zgodovino, preverjamo, kako so nam cepiva pomagala pri soočanju z epidemijami kužnih bolezni in zakaj so proticepilska gibanja danes znova na pohodu.

Sogovorniki:

  • dr. Zvonka Zupanič Slavec, zdravnica in profesorica zgodovine medicine in predstojnico Inštituta za zgodovino medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.
  • dr. Marko Pokorn, pediater in infektolog iz Pediatrične klinike v Ljubljani.
  • Rhys Leahy, podatkovna znanstvenica z ameriške Univerze George Washington

Miniserijo Cepiva in mi sta pripravili Maja Ratej in zunanja strokovna sodelavka Frekvence X, dr. Zarja Muršič.

Vabljeni tudi k poslušanju druge in tretje epizode, v katerih smo govorili o tem, kako deluje cepivo in kakšne vrste cepiv vse poznamo, ter o napredku v tekmi do cepiva proti covidu-19.

Maja Ratej