V novi epizodi serije Vse živo bomo še prav posebno živalski. Odpravljamo se namreč v svet neverjetno pestrih paritvenih sistemov, ki jih poznajo živali. Od levjih krdel, prešuštniških ptičev, pretkanih škržatov, od ljubezni slepih bahavih petelinov, pajkovk kanibalk pa do ušes zaljubljenih voluharjev, med – recimo jim – napetimi četrtinami pa postrežemo še s prav posebno pajčjo ljubezensko afero. Kako živali izbirajo partnerje in kako močno jih zaznamuje spolni konflikt?
Serijo pripravljata Maja Ratej in dr. Matjaž Gregorič.

Izbira partnerja, torej spolna selekcija, je eden od najpomembnejših mehanizmov, ki poganjajo evolucijo. V splošnem v naravi ne vlada harmonija, temveč konflikt, podobno je tudi v spolnosti

Izbira partnerja, torej spolna selekcija, je eden od najpomembnejših mehanizmov, ki poganjajo evolucijo. V splošnem v naravi ne vlada harmonija, temveč konflikt. In podobno je tudi v spolnosti. Različne vrste so med seboj v neprestanem konfliktu za okoljske vire in podobno temu sta tudi spola iste vrste v konfliktu za to, da kar najuspešneje zagotovita prenos svojih genov na potomce. In ta konflikt je tesno prepleten s paritvenimi sistemi.

V novi epizodi serije Vse živo smo še prav posebno živalski. Odpravljamo se namreč v svet neverjetno pestrih paritvenih sistemov, ki jih poznajo živali. Od levjih krdel, prešuštniških ptičev, pretkanih škržatov, od ljubezni slepih bahavih petelinov, pajkovk kanibalk pa do ušes zaljubljenih voluharjev, med – recimo jim – napetimi četrtinami pa postrežemo še s prav posebno pajčjo ljubezensko afero. Kako živali izbirajo partnerje in kako močno jih zaznamuje spolni konflikt?

Gostje tokratne oddaje:

Dr. Meta Virant – Doberlet, Nacionalni inštitut za biologijo

Dr. Al Vrezec, Nacionalni inštit za biologijo

Dr. Göran Arnqvist, Univerza Uppsala

Dr. Gregor Majdič, Veterinarska fakulteta v Ljubljani, Medicinska fakulteta v Mariboru

Barbara Mihelič, strokovna vodja v Živalskem vrtu Ljubljana

***Pa še popravek: kmalu po začetku se nam je zareklo, da so levi, morski levi itd. monogamni. Seveda ne! To so tipični poligamni teritorialneži.

Kdo se boji črnega – pajka? Zvone in Manca sta črni vdovi in zvezdi četrtkove epizode v seriji Vse živo. #frekvencax pic.twitter.com/Uc2r58r5oa

— Frekvenca X (@FrekvencaX) March 26, 2019

Maja Ratej, Matjaž Gregorič