Saj poznate tisto Einsteinovo: “Če nečesa, kar počneš, ne znaš razložiti 6-letniku, tega tudi sam ne razumeš.” Prava umetnost zna biti nekaj zelo kompleksnega strniti v elegantno in lepo razumljivo celoto. Na Znanstvenem slamu 2018 je na inovativen način svoja raziskovalna dela predstavilo deset raziskovalcev. Od skrivnostnega življenja jezer do lepote paličnega mešalnika. Od moderne čistilke plazme do tlakovcev in simetrije.

Od skrivnostnega življenja jezer do lepote paličnega mešalnika. Od moderne čistilke plazme do tlakovcev in simetrije

Saj poznate tisto Einsteinovo: “Če nečesa, kar počneš, ne znaš razložiti 6-letniku, tega tudi sam ne razumeš.” Prava umetnost zna biti nekaj zelo kompleksnega strniti v elegantno in lepo razumljivo celoto. Na Znanstvenem slamu 2018 je inovativno svoja raziskovalna dela predstavilo deset raziskovalcev. Od skrivnostnega življenja jezer do lepote paličnega mešalnika. Od moderne čistilke plazme do tlakovcev in simetrije.

“Visokogorska jezera so zanimiva, ker so težko dostopna in na prvi pogled pričakujemo, da bo v njih zelo malo človeškega vpliva. Kako smo bili presenečeni, ker ni tako. V jezerih pri nas, tudi tistih najbolj oddaljenih, je zabeležena katastrofa v Černobilu. Atomske bombe ne pustijo razdejanja le na ožjem območju, ampak pošljejo v atmosfero kup kemičnih substanc, mi opazujemo na primer cezij 137. V jezeru njegova vrednost skoči do neba in potem nazaj,” pripoveduje zmagovalec Andrej Šmuc z Oddelka za geologijo na Naravoslovnotehniški fakulteti UL. Da bi čim bolj vživeto predstavil svoj projekt z naslovom Skrivno življenje jezer, je v dvorano ob pomoči prijateljev prinesel velik gumijasti čoln.

V ponedeljek smo lahko v živo ali v spletnem prenosu slišali več tudi o zelenih mikrotovarnah prihodnosti, lepoti paličnega mešalnika, kako bi lahko bolj ustvarjalno polagali tlakovce. Slišali smo več o veliko bolj skrivnostnem drugem življenju zdravil, ko prek nas zaidejo v okolje, in se zabavali ob tem, kako je mogoče iz pralnega stroja tudi doktorirati.

“Večina ljudi se ne zaveda, da je znanost vsak dan okoli nas. Splošni javnosti moramo predstaviti, da je znanost povsod in je pomembna.”

Arijana Filipić

 

Luka Hvalc, Maja Ratej