Japonski pionir humanoidne robotike Hiroši Išiguro je pred leti v Trbovlje pripeljal svojega robotskega dvojnika, ki je popolna kopija stvaritelja. Najnovejša različica robotskega profesorja ima vrhunsko izpopolnjen obraz, mimika, kretnje in govor v popolnosti spominjajo na človeka, tako da robotski profesor prepričljivo predava študentom. Pri (človeškem) prof. Ishiguru bo kmalu doktorirala Slovenka Maša Jazbec.
Na Japonskem na leto prodajo 2 tisoč tehnološko vrhunsko izpopolnjenih seks robotov, ki osamljenim moškim čustveno in seksualno nadomeščajo partnerke. Konec decembra je v Londonu potekala mednarodna konferenca o seksu in ljubezni z roboti, na kateri je britanski raziskovalec umetne inteligence David Levy napovedal, da bodo nekoč lahko imeli ljudje z roboti celo otroke. Na konferenci je bila tudi slovenska antropologinja Nika Mahnič, sicer aktivistka kampanje proti seks robotom.

Kje so meje in robovi sodobne humanoidne robotike?

Kje so meje in robovi sodobne humanoidne znanosti?

Japonski pionir humanoidne robotike Hiroši Išiguro je pred leti v Trbovlje pripeljal svojega robotskega dvojnika, ki je popolna kopija stvaritelja. Najnovejša različica robota profesorja ima vrhunsko izpopolnjen obraz. Mimika, kretnje in govor v popolnosti spominjajo na človeka, tako da robot profesor prepričljivo predava študentom.

“Z androidinjo sem se pogovarjala v trgovini na Japonskem. Zelo dobro mi je svetovala pri nakupu šala.”

Pri (človeškem) prof. Išiguru bo kmalu doktorirala Slovenka Maša Jazbec: “Zadnja različica robotskega profesorja Išigure je popolna kopija človeškega profesorja. Še mi, ki delamo v laboratoriju, ju včasih zamenjamo.”

Na Japonskem na leto prodajo dva tisoč tehnološko vrhunsko izpopolnjenih robotov za seks, ki osamljenim moškim čustveno in seksualno nadomeščajo partnerke. Konec decembra je v Londonu potekala mednarodna konferenca o seksu in ljubezni z roboti, na kateri je britanski raziskovalec umetne inteligence David Levy napovedal, da bodo nekoč lahko imeli ljudje z roboti celo otroke.

V prihodnosti verjetno ne bomo razmišljali o tem, s kom se poročimo in s kom imamo otroke. Intimnost se zelo hitro spreminja.”

Na konferenci je bila tudi slovenska antropologinja Nika Mahnič, sicer aktivistka kampanje proti robotom za seks. Z zagovorniki humanoidnih partnerjev in ljubimcev se ne strinja: “Nočem biti na zabavi, kjer se bo z mano pogovarjal robot in stalno analiziral moje obnašanje.” 

Samatha, seks robotka, ki so jo ustvarili v Evropi.

foto: Ars Electronica

Zanimivosti:

?Robotke kot ljubimke, roboti kot profesorji. Na Japonskem je to že dejstvo.

?Kje so meje sodobne humanoidne znanosti?

Ob 12.00 na @val202 pic.twitter.com/IHeKecBE1w

— Frekvenca X (@FrekvencaX) January 11, 2018

Luka Hvalc, Katja Stojnič