V vesolje je doslej poletelo 551 ljudi, med njimi je tudi kanadski astronavt Chris Hadfield. Hadfield je v vesolje poletel trikrat, več mesecev je bival na mednarodni vesoljski postaji, kjer je posnel tudi videospot za legendarno pesem Space Oddity. Oddajo smo pripravili v sodelovanju s Slavkom Jeričem, avtorjem podcasta Številke, ki je v studio osvetlil nekaj zanimivih statističnih dejstev povezanih s človekovim osvajanjem vesolja.

Frekvenca X se je tokrat družila z vesoljci in spoznavala razmere za bivanje v breztežnosti. Novembra se v slovenskih kinematografih vrti film Marsovec, zato smo se dotaknili tudi življenjskih razmer na Rdečem planetu.

Iz Planice v vesolje

Ste se kdaj vprašali, kako bi človeški organizem prenesel nekajmesečno potovanje tja?

S tem vprašanjem se že več let ukvarjajo v tako imenovanem “slovenskem Houstonu”, v Planici, kjer deluje naš sogovornik, dr. Igor Mekjavič.

V vesolje s Chrisom Hadfieldom

Prav ta teden mineva 15 let, odkar je začela delovati Mednarodna vesoljska postaja in na katero je do zdaj trikrat poletel naš osrednji gost, kanadski astronavt Chris Hadfield, ki je tam posnel tudi videospot za legendarno pesem Space Oddity.

Oddajo smo pripravili v sodelovanju s Slavkom Jeričem, avtorjem podcasta Številke, ki je v studiu osvetlil še nekaj zanimivih statističnih dejstev, povezanih s človekovim osvajanjem vesolja.

Priporočamo: Chris Hadfield v podcastu Številke

Video:

Skozi prostore ISS nas vodi ameriška vesoljka slovenskih korenin Sunita Williams.

Luka Hvalc, Maja Ratej