Direktorica fotografije je bila marca gostja Festivala dokumentarnega filma v Ljubljani. Na festivalu so namreč predvajali tudi dokumentarec Patrick in kit glavač, ki govori o navdušencu nad kiti, ki je v karibskih morjih vzpostavil bazo ter leta preučeval kite in z nekaterimi celo vzpostavil oseben odnos.

Prvo samico je poimenoval Dolores, drugo Odpirač za konzerve. Eden od vrhuncev filma je trenutek, ko se Odpirač za konzerve odpravi jest in se za tri četrt ure potopi. Mladiči se ne morejo potopiti tako globoko, zato ta čas počakajo pod gladino. Igrajo se, na njih popazi kak drug kit. Tokrat pa je samica svojega mladiča v varstvo zaupala Patricku. Za spektakularne posnetke podvodnega življenja in druženja ter sporazumevanja s kiti v dokumentarcu je poskrbela sogovornica Evrope osebno Gail Jenkinson.

V filmu Patrick in kit glavač lahko vidimo tudi posnetek desetih mladih kitov, ki so nasedli. Ne razumemo povsem, zakaj nasedejo, vzrok pa bi lahko bili zvoki vojaških plovil. Gail pravi, da je med prostim potapljanjem zvok ladje izjemno glasen, slišiš ga z vseh strani in ne moreš določiti, od kod prihaja. Za kite so ti zvoki lahko oglušujoči in vplivajo tudi na njihovo zaznavo prostora. Kiti glavači so, še posebej v mladosti, zelo povezani in raje umrejo vsi, kot da bi koga pustili, da umre sam. Tudi zaradi te njihove lastnosti so se lahko dogajali tako množični pokoli kitov. 

Gorazd Rečnik