Filip Mrvelj je svetovno znani ulični slikar iz Slavonskega Broda, ki se je pred leti vpisal tudi v Guinessovo knjigo rekordov.

Hrvaški ulični slikar Filip Mrvelj je nedavno ob prazniku čebel poskrbel, da je na Prešernovem trgu v Ljubljani zrasel cvetoč travnik. Njegovi slikarski projekti po vsem svetu poskrbijo, da se slika kot po čudežu postavi pokonci, čeprav vsi opazovalci vemo, da je naslikana v dveh dimenzijah na ulični tlak. Otroško presenečenje nad anamorfnim slikanjem oz. slikanjem s pomočjo optične prevare je še večje in bolj otipljivo, če naslikan motiv gledamo skozi lečo fotoaparata ali kamere ali če preprosto v slogu današnje mode - skozi lečo pametnega telefona. Potem kranjske sivke letijo nad tlemi, travnik ali kak drug motiv pa vstane s tal s pomočjo vidne prevare.

"V Slavonskem Brodu sem pred desetletjem poslikal 1300 kvadratnih metrov, ko je Guinessov rekord znašal še 860 kvadratov. Uradno tiste slike sploh nismo  prijavili, ker sem si napačno razlagal njihove propozicije, pa še finančno smo bili prekratki. Leta 2013 pa smo na Nizozemskem z mednarodno zasedbo naslikali najdaljšo 3-D sliko, ki je bila dolga bila 140 metrov."

 

Ali si je Filip Mravelj kot otrok predstavljal, da bo postal 3D umetnik?

"Kot otrok sem pogosto jokal. Starši pravijo, da čim sem zajokal, so mi brž potisnili v roke svinčnik in papir, pa sem nehal. Vsi družinski fotoalbumi so počečkani, tako sem začel … Jok me je torej  pripeljal do kariere. Že v drugem razredu sem obvladal perpektivo, risal sem kamione, ki sem jih takrat oboževal, najprej sem hotel postati kamionar."

Damjan Zorc