Čili, feferon, pekoča paprika – zelenjava, ki je zadnja leta obsedla svet in Slovenijo. In ni jih malo pri katerih je gojenje čilijev v okrasnih ločkih preraslo v resen posel, celo življenjsko poslanstvo. Eden takih je Jason Nickels, ljubitelj čilijev, pionir komercialne pridelave v Angliji in človek, ki je o čilijih napisal dve knjigi: “Prvi prevod moje knjige je bil prav v slovenščino – Gojenje čilijev. Založnik je ugotovil, da je z razmahom čilimanije v Sloveniji trg zrel za to knjigo.”

"Moj najljubši recept je seviče. Ne vem ali imate Slovenci izraz za to jed, a čili res pride do izraza. Potem pa je tu še čokolada s čilijem seveda."

Čili, feferon, pekoča paprika – zelenjava, ki je zadnja leta obsedla svet in Slovenijo. In ni jih malo pri katerih je gojenje čilijev v okrasnih ločkih preraslo v resen posel, celo življenjsko poslanstvo. Eden takih je Jason Nickels, ljubitelj čilijev, pionir komercialne pridelave v Angliji in človek, ki je o čilijih napisal dve knjigi: “Prvi prevod moje knjige je bil prav v slovenščino –  Gojenje čilijev. Založnik je ugotovil, da je z razmahom čilimanije v Sloveniji trg zrel za to knjigo.”

Pred nekaj tedni je bil gost prvega slovenskega čili festivala v Ljubljani. Navdušen je nad Ljubljano, spoznal je tudi ruralne dele Slovenije.

“Obiskal sem prijateljev nasad, ker goji tudi čilije – zanimivo je bilo umazati si roke,  od blizu spoznati pridelovanje zelenjave pri vas. Iskreno povedano, pričakoval sem bolj suho, mediteransko deželo primerljivo z Južno Italijo, ampak vse skupaj  je presenetljivo podobno Angliji. Samo polže imate večje.”

Jason Nickels je zanimiv gospod, strokovnjak za informacijsko tehnologijo, specialist za 3D snemanje pokrajine in objektov s pomočjo dronov  in popolnoma predan rastlini, ki jo pri nas imenujemo feferon ali pekoča paprika.

“Že od najstniških let gojim čilije. Pri nas doma je bila od nekdaj na mizi močno začinjena hrana – sosedje so bili iz Indije, starša sta veliko potovala prek Atlantika in sta nam kuhala mehiško hrano. Od tu podlaga.”

Ko je ugotovil, da v trgovinah ni mogoče dobiti svežih čilijev, sta s prijateljem najela rastlinjake, ekperimentirala in postajala večja in večja …

Vodilni ponudnik svežih čilijev v Angliji

“Bila sva  prva, ki sva na angleškem trgu ponujala  čokolado s čilijem – stvar, ki jo v Južni Ameriki poznajo že 1000 let. Pravzaprav nisva izumila prav nič novega, sva pa bila prva v Angliji.”

Vrsto let se je bil družabnik uspešnega posla, potem pa se odločil, da stopi s tega vlaka. Predvsem zato, ker se je nekje vmes nehal ukvarjati s tistim, s čimer se rad ukvarja – s čiliji. Takrat je prodal svoj del podjetja in se lotil pisanja knjig o čilijih ter se tako  vrnil k temu kar najraje počne in pozabil na izplačevanje plač in računov.

Najdaljšo čili tradicijo ima Mehika

“Tam so zelo dosledni, kateri čili in v kakšni obliki se uporabi za točno določeno jed. Tam ni heca s čiliji.”

Mehika ima zagotovo najdaljšo kulturno in kulinarično tradicijo. Drugod po svetu nimajo toliko različnih vrst čilija. V Indiji ali na Tajskem imajo po različnih pokrajinah eno samo vrsto čilija in ga uporabljajo v svojih značilnih jedeh.

Jason je kot pravi ljubitelj čilijev tudi vedno v iskanju neke nove, njemu še neznane sorte. Pred vsakim potovanjem v vsako novo deželo upa, da bo tam odkril kaj njemu neznanega. Tudi med obiskom v Sloveniji je odkril dve ali tri nove sorte, s katerimi bo ekperimentiral doma.

Miha Švalj