Godi Keller se je rodil v Švici, a že od leta 1972 živi na Norveškem. Kot pedagog je dolgo časa deloval v waldorfskih šolah, srečeval pa se je tudi z mladimi, ki predčasno opustijo šolanje. Želi si, da bi v medsebojne odnose namesto z nadzorom stopali z več topline in zaupanja. Kot pisec in predavatelj veliko potuje, zadnjih 7 let tudi v Slovenijo: sredi aprila je nastopil na mednarodni konferenci Izzivi sodobne pedagogike, že ob koncu maja pa se vrne v Ljubljano.

"Staro ljubljansko mestno jedro me spominja na prijetnejši del mojega otroštva, čudovite kraje, v katerih sem odraščal."

Godi Keller je mednarodno uveljavljen učitelj in pisec, ki je več kot 18 let poučeval otroke in mladostnike v waldorfskih šolah, dobro desetletje izobraževal študente na univerzitetnem kolidžu Rudolfa Steinerja v Oslu, pozneje pa se je srečeval z mladimi, ki predčasno zapuščajo šolo. “Starševske skrbi so pogosto eno največjih bremen, ki jih nosijo otroci. Zaskrbljenost pomeni, da nekomu ne zaupaš, če mu ne zaupaš, pa je tako, kot da bi mu pripovedoval, da nečesa ne bo zmogel ali da ni dovolj dober, da bi postoril, kar ga čaka. Otroci potrebujejo popolno zaupanje.

Njegov razvoj je močno zaznamovala osebna izkušnja.

“Mama mi je ves čas govorila, da nisem dovolj dober. Tudi to me je oblikovalo v človeka, kakršen sem danes.”
– Godi Keller

Kot je namreč ugotovil Godi Keller, so učitelji bodisi ljudje z zelo lepim otroštvom bodisi posamezniki s precej bridkimi ali celo travmatičnimi spomini na mladost. Med te spada tudi sam. Tudi zato skoraj nikoli ne obišče domačih krajev. Pri 19-ih letih, ko se je izšolal za gradbenega konstruktorja, se je iz rojstne Švice odselil na Norveško. Prihod v Skandinavijo je bil v marsičem začetek njegovega življenja, ki je danes kot nenehno potovanje.

“Ljudje me sprašujejo, ali me pogosta potovanja ter posedanje in pitje kave na letališčih ne utrujajo. Pa me ne. Utrujen si le takrat, kadar bi bil namesto tam, kjer si, raje kje drugje.”
– Godi Keller

Pred več kot sedmimi leti je kot predavatelj prvič prispel v Slovenijo in začel izobraževati waldorfske učitelje in vzgojitelje v Ljubljani. Slovenije kljub rednim obiskom še ni dovolj dobro spoznal, da bi jo lahko ocenjeval, pa vendar mu je tako zelo všeč, da bo v naši prestolnici najel stanovanje. Razmišljal je tudi o tem, da bi nekoč v prihodnosti morda prav v Ljubljani ustanovil izobraževalni inštitut.

“Staro ljubljansko mestno jedro me spominja na prijetnejši del mojega otroštva, čudovite kraje, v katerih sem odraščal.”
– Godi Keller

Kaja Kokot Žanič