David je na študiju na Dunaju spoznal Slovenko in leto dni po študiju sta ugotovila, da sta si tako všeč, da bosta poskusila živeti skupaj. Ker je on že imel diplomo, ona pa še ne, sta se odločila, da se on iz Madrida preseli v Slovenijo. “Ugotovila sva, da bom sem najlažje prišel kot prostovoljec. Je brezplačno, pa še neko plačilo dobiš za svoje delo. Poleg tega pa spoznaš tudi življenje v državi.

A prihod ni bil tako enostaven kot si je David predstavljal. Kot prostovoljec je namreč delal v Lescah: “Iz štiti milijonskega Madrida so me poslali v Lesce, prva beseda, ki mi je prišla na misel je bila – ruralno. Prosil sem, da bi lahko živele v Ljubljani, ker na vasi bi storil samomor. Še Ljubljana je zame vas. V Madridu ni mogoče, da bi čisto blizu starega mesta stale prave kmetije, tako kot tukaj.

David v Sloveniji dela kot učitelj španščine. V Sloveniji pogreša igranje v svoji punk skupini in igranje nogometa s svojimi prijatelji: “Nogomet sem tukaj igral samo enkrat in mislim, da sem boljši od Slovencev. Kot otrok sem navijal za Real Madrid, danes mi zaradi klubske politike niso preveč všeč. Nikakor pa ne maram Atletica iz Madrida in Barcelone.

Tadej Košmrlj