Ministrstvo za delo je danes Banko Slovenije pozvalo, naj nekoliko razrahlja stroge ukrepe pri omejitvi kreditiranja prebivalstva. K temu so v zadnjih dneh že večkrat pozivali tudi bankirji. Kot poudarja predsednica Združenja bank Stanislava Zadravec Caprirolo, prebivalci niso bili nikoli problem v portfelju bančnih kreditov pri nas.
Druge teme:
- Vlada je danes pripravila zakonsko podlago, ki bo sodnikom in tožilcem zagotovila zvišanje plač za 600 evrov bruto; prav napoved tega dviga je sprožila vrsto zahtev po višjih plačah, tudi napoved shodov in stavk.
- Cene električne energije in zemeljskega plina so za zdaj bistveno nižje od najvišjih lanskih. Je pa negotovost na trgu še precejšnja in trend se lahko hitro obrne, a finančni analitik Tilen Šarlah pričakuje še malenkost nižje cene.
- Rusija napovedano dobavo tankov Ukrajini vidi kot neposredno vpletenost evropskih držav in Združenih držav Amerike v konflikt. Ukrajina bo po nekaterih ocenah potrebovala do pol leta, da usposobijo vojake za učinkovito vodenje tankov v bojnih operacijah.