Filozof dr. Mirt Komel bo spregovoril o hlapčevskem narodu, ki bo pisanje sodbe precej verjetno spet prepustil drugim, in kot poglavitni problem države izpostavil med Slovenci prevladujoči odklonilen odnos do politike.

Dr. Mirt Komel je spregovoril o hlapčevskem narodu, ki bo pisanje sodbe precej verjetno spet prepustil drugim, in kot poglavitni problem države izpostavlja med Slovenci prevladujoči odklonilen odnos do politike. Pravi, da je eden izmed najbolj trdovratnih mitov v slovenskem prostoru ta, ki pravi, da je literatura osvobodila slovenski narod, še preden je ta dobil svojo državo.

“To, da ljudje ne zaupajo predstavnikom ljudstva, bi moral biti sestavni del demokratične države. To, da ne zaupajo politiki, pa pomeni, da ne zaupajo lastnim političnim zmožnostim. Ne zaupajo temu, da so sami nosilci politične odgovornosti in volje.”

Kako pa dr. Mirt Komel doživlja slovensko zastavo in himno: “Moram priznati, da mi dvigne pritisk, ko slišim slovensko himno ali vidim zastavo, ker ju poosebljajo ljudje, s katerimi nimam nič skupnega. Desničarski konservativni domoljubi so vzeli te simbole za svoje in jih tako rekoč monopolizirali.”

Mitja Peček