"Mami sem želela pomagati in sem ji poslala sporočilo z možnostmi, kako lahko pride do pomoči. Odgovorila mi je, da je porabila osemnajst let za parazita in da zame ne bo niti sekunde več porabila," trpko pove 19-letna Ajda.

To je bilo nekaj mesecev potem, ko je že zapustila dom, saj kljub dolgoletnemu trudu ni mogla prepričati mame, da bi opustila alkohol, in sestre, da bi skušala končati srednjo šolo. Kljub mladoletnosti je vrsto let za revščino, slabe odnose, mamin alkoholizem in številne dolgove, zaradi katerih so nato izgubili hišo, obtoževala sebe in prevzemala nase tudi precejšen delež bremena za gospodinjstvo, pa tudi za finance.

Življenje v revščini in negotovosti, dodatno oteženo z alkoholom in s številnimi maminimi očitki, ji je jemalo voljo do učenja in v letu pred maturo si je morala priznati, da mora najprej rešiti sebe. Odselila se je od doma, deloma živela v dijaškem domu ter deloma pri prijazni družini, ki jo je po spletu naključij sprejela v svoj dom. In začela uresničevati trdno zastavljen cilj doseči dobro izobrazbeo Poklicno maturo je opravila z odliko in postala celo diamantna maturantka, a se kljub temu izjemnemu dosežku žal ne more vpisati na želeno fakulteto.

Zato to šolsko leto namenja maturitetnemu tečaju, s katerim bo lahko opravljala splošno maturo. A tokrat ji pri tem nastavlja veliko oviro država – za čas tega izobraževanja namreč ne more dobiti štipendije, zato po pouku, predvsem pa ob koncih tedna, dela v gostinstvu. Prav tako vsak dan za vožnjo izgubi vsaj tri ure, kar že povzroča zaostanke pri učenju.

Družina, pri kateri brezplačno stanuje, ji je v veliko pomoč, a Ajdin in njihov skupni cilj je čimprej zaživeti samostojno in presekati generacijske težave z alkoholom in brezupno revščino.

"Zelo me je strah, kako bom zmogla, vsak dan razmišljam o tem. Pri vsaki kavi pomislim dvakrat, ali jo res potrebujem, ali mi bo ta denar morda bolj prišel prav prihodnje leto, ko bom iskala sobo, kako bom preživela? Želim si biti uspešna, želim si opravljati poklic, ki me bo veselil, in milijonodstotno vem, da mi bo uspelo. Želim pa si prekiniti tudi to generacijsko prekletstvo neuspeha, alkoholizma in nezadovoljstva. In prav z uspehom v šoli in pozneje v službi mi bo to uspelo."

Kako pomagati Ajdi?

Ajdi do tako želene izobrazbe lahko pomagate tako s poslanim SMS-sporočilom kot tudi z neposredno donacijo v poljubni višini.

 

Podatki za nakazila:

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE

PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA

IBAN: SI56 0201 2002 0297 991

KODA: CHAR

NAMEN: HUMANITARNA POMOČ AJDA

SKLIC: SI00 716

SMS z besedo BOTER5 in BOTER10 pa lahko pošljete na številko 1919.

Prav vsa poslana sredstva, brez odbitkov, bodo namenjena za Ajdino lažje življenje in njeno izobrazbo.

Če želite pomagati z materialno pomočjo, lahko donirate tudi dobro zaprte pakete, na katere obvezno napišite, da je namenjen "Za Ajdo iz zgodbe Vala 202" in jih dostavite na naslov Proletarska 1, 1000 Ljubljana.

Kontakti za dodatne informacije:

- info@boter.si

- sodelavka Botrstva Tina Lamovšek - 070 698 642

- novinarka Vala 202 Jana Vidic - jana.vidic@rtvslo.si

Hvala vsem, ki pomagate mladim v stiski!

 

Jana Vidic