"Mlajši kot je otrok, več bo imel telesnih simptomov, bolel ga bo trebušček, glava, imel bo motnje spanja. Ko otrok enkrat že zmore ubesediti svojo stisko, potem se lahko z njim veliko pogovarjamo. A dajmo mu občutek, da zmoremo poskrbeti tudi zanj: 'Glej, težko je, ampak bomo zmogli'."

Med prvimi, ki so v ujmah prizadetim prebivalcem na kamniškem in koroškem prisluhnili in jim nudili čustveno oporo, je bila tudi Barbara Čibej Žagar, vodja državne Enote za psihološko pomoč pri Civilni zaščiti. V stiski so seveda tudi otroci. Kako se njihove travme kažejo sedaj, ko so sveže, kakšne posledice lahko pričakujemo čez tedne in mesece, kako jim lahko pomagamo?

Da bi psihosocialna pomoč prišla do čim več tistih, ki jo potrebujejo, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje vzpostavili sedem mobilnih timov strokovnjakov za izvajanje psihosocialne pomoči prebivalcem na terenu. Vsi kontaktni podatki, kako je v posameznem kraju mogoče dobiti to pomoč, so zapisani na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Jana Vidic