Pomislite na katerikoli zdravstveni ukrep: ob vsakem vedno v obzir vzamemo tudi negativne reakcije, školjive učinke. Zakaj tega nisom storili tukaj?

Pomislite na katerikoli zdravstveni ukrep: ob vsakem vedno v obzir vzamemo tudi negativne reakcije, škodljive učinke. Zakaj tega nismo storili tukaj?

Natanko dve leti mineva od razglasitve epidemije, ob kateri so veliko ceno plačali tudi mladi, čeprav jih virus k sreči ni ogrožal. V Sloveniji smo s skupno 188 dnevi dosegli rekord v številu dni zaprtja srednjih šol in tudi sicer smo s časom šolanja na daljavo med vodilnimi državami. A s posledicami se soočajo tudi mladi drugod. Ker so nekatere univerzalne, je bil zelo zanimiv pogled profesorice psihologije z Univerze v Nottinghamu in članice znanstvenega odbora organizacije Collateral Global dr. Ellen Townsend, nedavne gostje virtualnega omizja iz cikla Agonija epidemije.

"Skrbi me, da smo med pandemijo zanemarili otroke. Morali pa bi jih postaviti na prvo mesto. Konvencija o otrokovih pravicah to jasno izpostavlja. Vendar tega med pandemijo nismo naredili niti v eni točki. Številni podatki kažejo, da je bil vpliv pandemije in zajezitvenih ukrepov na mlade zelo hud." - Dr. Ellen Townsend

Podobno kot v Veliki Britaniji  tudi  drugod po svetu  razsežnost posledic epidemičnih ukrepov šele odkrivajo.  V Sloveniji smo – po podatkih OECD  - s skupno  188 dnevi dosegli rekord v številu dni zaprtja srednjih šol in tudi sicer smo  z obsegom  zaprtja šol med vodilnimi državami.

Dr. Ellen Townsend opozarja, da se po epidemiji na globalni ravni kar tretjina mladih srečuje s tesnobo, kakih 80 % mladih pa čuti posledice, ki se kažejo v duševnih ali vedenjskih težavah.

V Veliki Britaniji duševno stanje mladih že pred pandemijo ni bilo rožnato. Po podatkih Oksfordskega profesorja za na  dokazih temelječo medicino dr. Carla Henegana je že pred letom 2020 eden  od 9 otrok imel  težave na področju duševnega zdravja, ki bi jih bilo mogoče diagnosticirati. Ko so pristojni testirali otroke po prvem zaprtju 2020, je take težave imel že vsak šesti otrok. V sodelovanju s kolegom Macom Owensom  iz Univerze Exeter je dr. Townsend  raziskovala  tudi povezavo med strogostjo ukrepov in učinkom na duševno zdravje študentov; kratka raziskava je nakazala, da  bolj strogi ukrepi povzročajo  večjo škodo na duševnem zdravju.

Jana Vidic