Četudi je epidemija zmanjšala praznično bleščavo, druženja, obdarovanja in praznovanja, je prav december za mnoge najtežji mesec, v katerem bolj občutijo težo osamljenosti, pomanjkanja in brezupa. "Nebo dobrih želja" je nov način pomoči otrokom iz Botrstva, ki omogoča, da je donacija poljubnega zneska lahko več kot le bančna transakcija.

Namesto pirotehnike lahko v (virtualno) nebo pošljemo dobre želje, tako bo nekdo občutil, da nam je mar. Botrski sklad, ki se s tem polni, je neprecenljiva pomoč za stabilno mesečno pomoč otrokom iz Botrstva

"Nebo dobrih želja" je nov način pomoči otrokom iz Botrstva, ki omogoča, da je donacija poljubnega zneska lahko več kot le bančno nakazilo: "Na spletni strani se odločite za višino zneska, ki ga želite donirati, in odpre se vam zvezda, v katero  lahko vpišete svoje ime in dobre želje za svoje bližnje, za otroke Botrstva ali za kogar koli, ki mu želite kaj sporočiti. Tako naredite dvojno dobro delo – otrokom iz Botrstva omogočite enakovrednejšo prihodnost, hkrati pa jim daste občutek, da nekdo misli nanje in da mu je mar. In to premika meje!" pravi Tina Lamovšek iz ZPM Ljubljana Moste - Polje, kjer vodijo tudi program Botrstvo.

"Tak način donacije lahko nadomesti tako pošiljanje voščilnic kot morda tudi medsebojno obdarovanje. S sredstvi tako pomagate otrokom, s pošiljanjem spletne povezave oz. linka prek družabnih omrežij ali elektronske pošte pa svoje bližnje opozorite na to gesto".

Nebo dobrih želja s tem dopolnjuje akcijo Čarobna zima, ki je pretekla leta družinam omogočala skupna doživetja, a so jo protikoronski ukrepi vsaj za december močno okrnili. Hkrati pa je epidemija povzročila nove vrste finančnih stisk in potreb, za katere se je kot neprecenljiv izkazal Botrski sklad.

Neprecenljiv Botrski sklad

"Ta je izjemno pomemben za delovanje Botrstva, ker se lahko zelo hitro odzovemo. To je bilo posebej dragoceno med epidemijo, ko smo se lahko hipno odzvali s pomočjo v hrani, s pomočjo dijakom, ki niso smeli ostati v dijaških domovih, z učno pomočjo na daljavo, pomočjo pri opremi in drugih stroških, ki so nepričakovano nastali."

Botrski sklad je namreč že od začetka tega projekta vsakomesečna zlata rezerva, ki omogoča, da otroci sploh ne občutijo, če morda tisti mesec njihov boter iz kakršnega koli razloga ni vplačal pričakovane mesečne donacije: "Bili so trenutki, ko bi lahko tudi do 600 otrok ostalo brez mesečnega nakazila. Če namreč do 25. v mesecu ne dobimo botrovega nakazila, potem iz tega sklada znesek nadomestimo, da otrok nemoteno dobi pričakovano pomoč. Če tega sklada ne bi bilo, bi otroci ostali ne le brez sredstev, pač pa tudi brez občutka varnosti. Spraševali bi se lahko, ali jih boter ne mara več, ali so kaj storili narobe, čeprav gre lahko za povsem druge razloge. Včasih pa tudi za to, da boter ne zmore več plačevati. Zgodi se, da moramo mesečno nadomestiti tudi do 20.000 evrov takih izpadov. Zato je tako pomembno, da imamo sklad, ob pomoči katerega otroci tega ne občutijo."

In prav v Botrski sklad  se bodo v decembru stekale vse donacije s poslanimi SMS-sporočili z gesloma BOTER5 ali BOTER10, ki bodo do konca leta poslane na številko 1919.

Izjemno pomemben vir za delovanje sklada pa so tudi Donatorji meseca na Valu 202.

Vsak boter lahko obdari svojega varovanca

Botri lahko svoja redna nakazila, praviloma vsaj 30 evrov mesečno, kadar koli nadgradijo s poljubnim zneskom. Kar je ob praznikih kar pogosta želja, pravi Tina Lamovšek, ki ob tem botre prosi: "Kadar želite svojim varovancem nakazati višji znesek ali trajno povišati mesečno donacijo, vas prosimo, da nam po nakazilu to sporočite. Brez takega obvestila namreč ne vemo, ali želite, da je denar prenakazan takoj, ali pa ste morda višji znesek nakazali že kot donacijo za prihodnje mesece."

Obrnjen adventni koledar

V adventnem času  pa so se v ZPM Ljubljana Moste - Polje pridružili tudi organizacijam, ki spodbujajo pripravo t. i. obrnjenega adventnega koledarja, ko lahko namesto prejetega darilca vsak dan v škatlo oz. paket dodajamo živila ali drobnarije, ki jih ljudem v stiski podarjamo za prijetnejše praznike. Medtem ko vsaj osnovna živila družine lahko dobijo v različnih humanitarnih organizacijah, so namreč taka, ki olepšajo praznike, pogosto cenovno nedosegljiva. Pripravili so pobarvanko s predlogi za živila oz. male pozornosti, ki jih lahko dodate v  tak "koledar".

Pomagati kjer koli in komur koli

Ne glede na to, ali boste v virtualno nebo poslali zvezdo z dobrimi željami, poslali SMS z geslom BOTER5 ali BOTER 10 na številko 1919, podarili Nasmeškotek ali rabljeno otroško kolo, pripravljali obrnjen adventni koledar ali pa prek drugih organizacij ali v lastni režiji kakor koli drugače pomagali ljudem, bo nekomu zagotovo lažje prebiti se skozi december.

To so seveda le predlogi, pomoč potrebujejo tudi taki, ki jih morda ni zaznala nobena vladna služba ali nevladna organizacija in seveda je pomagati mogoče tudi v domačem okolju.

Ob tem pa spomnimo, da je samo še do konca decembra čas, da kateri od nevladnih organizacij namenite odstotek svoje dohodnine. Če bi izbrali ZPM Ljubljana Moste - Polje, ki vodi program Botrstvo, vam je v pomoč lahko ta povezava.

Hvala vsem, ki kakor koli pomagate ljudem v stiski.

Jana Vidic