»Mislim, da nam na splošno v 21. stoletju primanjkuje tega empatičnega odnosa do sočloveka, na vseh področjih. Morda je tudi pri odločevalcih premalo izkušenj, na kakšen način, po kakšni poti nekdo odrašča. Mnogi, ki so danes na odločevalci, so odraščali v bistveno bolj socialno, ekonomsko, pa tudi družbeno prijaznejšem okolju,« na napačne odločitve, da se tudi dijaške domove v času epidemije popolnoma zapre, opozarja dolgoletna vzgojiteljica v celjskem Dijaškem domu Nataša Kajba Gorjup.

Včasih nam celo Google ne zmore povedati, kje je kraj, v katerem živi kak naš dijak. Tudi takim je treba dati priložnost za normalno šolanje.

"Mislim, da nam na splošno v 21. stoletju primanjkuje tega empatičnega odnosa do sočloveka, na vseh področjih. Morda je tudi pri odločevalcih premalo izkušenj, kako, po kakšni poti nekdo odrašča. Številni, ki so danes odločevalci, so odraščali v bistveno bolj socialno, ekonomsko, pa tudi družbeno prijaznejšem okolju," na napačne odločitve, da se tudi dijaške domove med epidemijo popolnoma zapre, opozarja dolgoletna vzgojiteljica v celjskem Dijaškem domu Nataša Kajba Gorjup.

Tudi tokrat spomnimo na pomen pomoči dijakom pri plačilu bivanja v dijaškem domu. Ta je zelo pomembna tako za tiste, ki jim tako bivanje prihrani neštete ure vožnje do šole, kot za tiste, ki imajo doma zelo slabe pogoje za šolanje, kar je bilo v preteklem poldrugem letu epidemičnih ukrepov še posebej izrazito. Prav zato se dijaški domovi tudi ob morebitni vnovični razglasitvi epidemije nikakor ne bi smeli v celoti zapirati, saj so nekaterim dijakom edini spodobni dom.

Več kot sto dijakov bo tudi letos potrebovalo pomoč dijaškega sklada, da bodo smeli ostati v dijaških domovih na katerem koli koncu Slovenije. Pomagate jim lahko s poslanim geslom BOTER5 ali BOTER10 na številko 1919. Vsa tako zbrana sredstva bodo porabljena izključno za subvencijo dijaških domov. Hvala vsem za pomoč dijakom v stiski.

Jana Vidic