Nesprejemljiv je način, kako smo ravnali z otroki. Nevarna iluzija je, da so otroci vse te mesece počivali, velika napaka pa, če bomo ocenjevanja in popravne izpite raztegnili čez poletje.

Nesprejemljiv je način, kako smo ravnali z otroki. Nevarna iluzija je, da so otroci vse te mesece počivali, velika napaka pa, če bomo ocenjevanja in popravne izpite raztegnili čez poletje

"Številni smo verjeli in upali, da bodo šola, šolski sistem in starši glasnejši, a smo bili šokirani, ker tega ni bilo. Priznavamo, da smo zato tudi mi pozni s svojim urgentnim pozivom, a je ta še vedno smiseln, saj otroke še čakajo ocenjevanja, tudi popravni izpiti. Nekateri otroci bodo do septembra brez počitnic," opozarja Uroš Metljak, socialni pedagog in psihoterapevt za najstnike, starejše od 12 let.

Prav zaradi uvida v njihove stiske je tudi sopodpisnik "Urgentnega poziva strokovne skupine psihoterapevtov", namenjenega vsem, ki še lahko vplivajo na zmanjšanje škode, povzročene otrokom v zadnjem letu. Meni, da bi bilo opravičilo otrokom dober začetek popravljanja napak, ki smo jih v času epidemije storili otrokom in mladostnikom. In da je treba ukrepati takoj, zdaj, kajti posledice bodo nedvomno hude in bistveno večje, kot je videti danes, tudi pri tistih, ki so prej brez težav opravljali šolske obveznosti, imeli dober uspeh in med epidemijo dobre razmere za učenje.

Pri tem pa je pripisovanje krivde in odgovornosti za šolski neuspeh in doživljanje stisk v tako spremenjenih razmerah izključno otrokom, mladostnikom in družinskim okoliščinam velika napaka, opozarja psihoterapevt.

Meni tudi, da je nesprejemljivo, da nismo, podobno kot gospodarstvu, namenili milijonov tudi za sanacijo otroških stisk. Da kljub opozorilom strokovnjakov, kakšna je že nastala škoda zaradi premalo gibanja, otrokom nismo urgentno omogočili več brezplačnih športnih dejavnosti. Najhuje od vsega pa bo, če bomo te oddaljene, neosebne odnose, načine poučevanja in socializacijo še nadaljevali, je prepričan psihoterapevt. Sam je prepričan, da bi bilo opravičilo otrokom dober začetek popravljanja napak, ki smo jih med epidemijo storili otrokom in mladostnikom. Za podobno potezo so se prejšnji teden odločili tudi pri daleč najbolj branem nemškem časopisu Bild, kjer je glavni urednik v daljšem zapisu milijone nemških otrok prosil za odpuščanje za leto in pol politike, zaradi katere so postali žrtve nasilja, zanemarjanja, izolacije, čustvene osamljenosti.

Jana Vidic