Skupno poročilo Evropske mreže za boj proti revščini EAPN ni le še ena akademska zbirka podatkov. Gre za zbir izkušenj iz terena, zbranih pri številnih neodvisnih nevladnih organizacijah, ki že dobri dve desetletji delujejo z roko v roki z ljudmi, ki so revščino izkusili. In prav neposredne izkušnje z uporabniki njihovih programov kažejo, da bo epidemija še poglobila revščino na evropskih tleh. Pri pripravi poročila za leto 2020, ki je bilo predstavljeno pred kratkim, so s svojimi izkušnjami s terena prvič sodelovale tudi humanitarne organizacije iz Slovenije, med drugim tudi ZPM Ljubljana Moste Polje, pod okriljem katere poteka tudi Botrstvo.

Že zdaj je na Irskem vsak tretji prebivalec zavetišč za brezdomne otrok, tveganju revščine zaradi epidemije bo verjetno izpostavljenih 125–130 milijonov ljudi

Skupno poročilo Evropske mreže za boj proti revščini EAPN ni le še ena akademska zbirka podatkov. Gre namreč za mrežo neodvisnih nevladnih organizacij, ki že dobri dve desetletji delujejo na področju boja proti revščini in socialni izključenosti, in sicer z roko v roki z ljudmi, ki so revščino izkusili. Presenetljiv je podatek, da si na primer eden od desetih Avstrijcev ne more privoščiti, da bi enkrat na mesec povabil na večerjo prijatelje ali sorodnike. Še bolj, da je na Irskem eden od treh ljudi v namestitvi za brezdomne otrok. Nacionalna poročila opozarjajo na nove skupine tveganja revščine: brezdomce, mlade – zlasti tiste, ki se ne izobražujejo ali usposabljajo oz. niso zaposleni, velike družine, LGBT-skupnosti, ki se v nekaterih državah spoprijemajo z naraščajočo diskriminacijo, povečuje pa se tudi revščina oskrbovalcev in oskrbovalk. Naraščajoči problem predstavlja tudi vse večje zadolževanje.

In prav neposredne izkušnje z uporabniki njihovih programov kažejo, da bo epidemija še poglobila revščino na evropskih tleh. Pri pripravi poročila za leto 2020 so s svojimi izkušnjami s terena prvič sodelovale tudi humanitarne organizacije iz Slovenije, med drugim tudi ZPM Ljubljana Moste - Polje, pod pokroviteljstvom katere poteka tudi Botrstvo.

Poročilo, ki ga je sestavilo 28 evropskih mrež nevladnih organizacij, vključuje tudi priporočila, kako najranljivejše zaščititi pred revščino. Med drugim predlagajo velikopotezen akcijski načrt za uresničitev socialnih pravic; evropsko strategijo boja proti revščini, ki bo zagotavljala pravico do dostojnega življenja; pravico do dostojnega dohodka za vsakogar za vse življenje in pa pravico dostopa do kakovostnih in cenovno dostopnih zdravstvenih, skrbstvenih in socialnih storitev ter izobraževanja, stanovanja in oskrbe z energijo. V slovenskem prevodu je poročilo dostopno tukaj.

 

Jana Vidic