Program Botrstvo je že vrsto let namenjen spodbujanju enakih možnosti za razvoj otrok iz socialnega dna. In spodbuda razvoja talentov – tudi v obšolskih dejavnostih – je eno od njegovih zelo pomembnih poslanstev. Za številne otroke 30 evrov mesečno, ki jih zanje darujejo njihovi botri, pomeni prav vstopnico v šport, glasbeno, jezikovno ali kakšno drugo dejavnost. Toda za tiste, ki sodelujejo v finančno zahtevnejših dejavnostih oz. s svojim talentom tudi na tekmovanjih kažejo dobre rezultate, brezplačne dejavnosti kmalu ne zadostujejo več. In za nadaljnjo pot razvoja postane finančna sposobnost njihovih staršev odločilnejši dejavnik kot nadarjenost, prizadevnost in vztrajnost. S takšnim sistemom nepovratno izgubljamo talente, dobre rezultate in predvsem samozavest ion zdrav razvoj mladih, opozarja športni psiholog mag. Aleš Vičič.

Če nadarjen športnik izgubi možnost za razvoj talenta samo zaradi pomanjkanja financ, tudi vse preostalo zanj postane nepomembno

Program Botrstvo je že vrsto let namenjen spodbujanju enakih možnosti za razvoj otrok iz socialnega dna, spodbuda razvoja talentov, tudi v obšolskih dejavnostih, pa je eno od njegovih zelo pomembnih poslanstev. Za številne otroke 30 evrov mesečno, ki jih zanje darujejo njihovi botri, pomeni prav vstopnico v športno, glasbeno, jezikovno ali kakšno drugo dejavnost. Toda za tiste, ki sodelujejo v finančno zahtevnejših dejavnostih oz. s svojim talentom tudi na tekmovanjih kažejo dobre rezultate, brezplačne dejavnosti kmalu ne zadostujejo več. Za nadaljnjo pot razvoja postane finančna sposobnost njihovih staršev odločilnejši dejavnik kot nadarjenost, prizadevnost in vztrajnost. S takšnim sistemom nepovratno izgubljamo talente, dobre rezultate in predvsem samozavest in zdrav razvoj mladih.

Treniranje katerega od športov ali kakšna druga interesna dejavnost otrokom pomaga graditi vztrajnost, samozavest, nadzor čustev, sposobnost prilagajanja, boljšo organiziranost, disciplino in še kaj, našteva športni psiholog mag. Aleš Vičič, ki s psihološkimi pripravami vrsto let pomaga številnim vrhunskim športnikom. A kot priznava, v otroštvu in najstništvu je od vsega naštetega morda celo pomembnejši občutek socialne vključenosti.

"Vsi v tem sistemu moramo paziti na to, da tisti, ki je talent, res pride do konca in da ima omogočeno vse, ne pa da se dela selekcija na področju financ ali na podlagi tega, koliko je kateri oče močen v klubu. S tem izgubljamo talente in tega si kot mala nacija ne moremo privoščiti." 

Ker  vpliv financ precej močno zdesetka otroke, med mladimi upi v športu in kulturi tako lahko ostanejo le tisti z dovolj močnim domačim finančnim zaledjem, ki zmore financirati opremo, instrumente, prehrano, potne stroške, plačila taborov, seminarjev, dodatnih treningov ali inštruktorjev. Vsaj na športnem področju pa manjše število morebitnih kandidatov za vrhunske rezultate in velika želja po uspehih včasih pripelje tudi do preforsiranja in nesmiselnih, nepotrebnih, tudi dolgotrajnih poškodb. Vlaganje v mlade je zato naložba, ki bi jo v večji meri morala prevzeti družba, zelo dobrodošla pa je tudi pomoč donatorjev, pravi Aleš Vičič.

September je čas za vpis in vključitev v številne obšolske dejavnosti, tudi športne in je tudi mesec, v katerem bomo prvič zaznamovali dan slovenskega športa. Tudi zato je v Sloveniji na obisku  predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja dr. Thomas Bach, ki se bo nocoj udeležil tudi  večerne dobrodelne prireditve, katere pobudnik in organizator je Fundacija Miroslava Cerarja. Ogledate si jo lahko ob 20.00 na drugem programu Televizije Slovenija. Tam bodo podrobneje predstavili  projekt Botrstvo v športu, ki ga začenjata Olimpijski komite Slovenije in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje. Cilj pa bo seveda skrb za nadarjene mlade športnike, ki zaradi različnih vzrokov nimajo dovolj sredstev za športno udejstvovanje.

Jana Vidic