Bližajoči se konec šolskega leta je čas, ko šolarji in dijaki najbolj potrebujejo pomoč pri učenju in pridobivanju ocen. Inštrukcije so za marsikoga cenovno nedosegljive, mnogi večgeneracijski centri po Sloveniji pa jih vse leto organizirajo in to brezplačno. Kaj taka pomoč prostovoljcev daje otrokom s težavami pri učenju, kaj prostovoljno delo vrača inštruktorjem in kdo vse lahko pomaga? Obiskali smo VGC Skupna točka, samo eno od točk, kjer otroci lahko dobijo to neprecenljivo pomoč.

Brezplačne inštrukcije, ki jih organizirajo številni večgeneracijski centri po Sloveniji

Bližajoči se konec šolskega leta je čas, ko šolarji in dijaki najbolj potrebujejo pomoč pri učenju in pridobivanju ocen. Inštrukcije so za marsikoga cenovno nedosegljive, številni večgeneracijski centri po Sloveniji pa jih vse leto organizirajo in to brezplačno. V večgeneracijskem centru Skupna točka v Ljubljani po to pomoč vsak teden nekajkrat pride vsaj 20 otrok.

“Imel sem preslabe ocene in ne bi naredil tega šolskega leta. Oni pa so mi zelo pomagali in sem do zdaj tudi popravil veliko ocen. Do konca šolskega, kar ga je še, pa samo še angleščino, in to je to.”

Vse še tako različne inštrukcije in vrste učne pomoči so za vse otroke brezplačne, tudi zato, ker jih izvajajo prostovoljci, ki so prav tako vseh starosti in z različnimi veščinami. Med njimi je tudi srednješolka Ula, ki vse leto nekajkrat tedensko brezplačno nudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo:

“Tudi jaz sem imela včasih probleme z učenjem in potem skušam ta svoj način, kako sem se jaz nekaj naučila, približati njim.”

“Tukaj pomagamo, da se naučijo, če nimajo doma te možnosti. Nekateri tudi v šoli ne razumemo. Nekateri ne morejo slediti, nimajo dovolj navodil, ali pa si ne upajo vprašati učitelje, ker se bojijo, da bi jih ti nadrli. Tukaj pa imajo prosto voljo, da vprašajo in tudi če ne znajo, ni nič narobe.”

Ker večgeneracijski center sodeluje tudi s Fakulteto za matematiko in fiziko in s Pedagoško fakulteto, lahko pomoč nudijo tudi pri zahtevnejših snoveh, tudi srednješolcem: »A v resnici prav vsak, ki ga veseli delo z otroki, lahko pomaga,« pravi Estera, koordinatorica aktivnosti in organizatorka učne pomoči v VGC Skupna točka na Zaloški v Ljubljani.

VGC Zemljevid

Jana Vidic