O minimalni plači ali o minimalni pokojnini v naši družbi pogosto tečejo razprave. Manj blizu pa nam je koncept minimalnega dohodka, ki bi pomenil zagotovilo za dostojno preživetje in socialno vključenost prav vsakega člana družbe.
Evropska mreža minimalnih dohodkov se kot neformalna mreža organizacij in posameznikov zato že nekaj let trudi okrepiti razpravo o tem, kakšen koncept minimalnega dohodka v Evropi zares potrebujemo.

Minimalni dohodek nujen ne le za preživetje, ampak tudi za socialno vključenost vseh ljudi

O minimalni plači ali o minimalni pokojnini v naši družbi pogosto tečejo razprave. Manj blizu pa nam je koncept minimalnega dohodka, ki bi pomenil zagotovilo za dostojno preživetje in socialno vključenost prav vsakega člana družbe. Evropska mreža minimalnih dohodkov (EMIN) se kot neformalna mreža organizacij in posameznikov zato že nekaj let trudi okrepiti povezovanje, ozaveščanje in politične razprave vseh tistih, ki razumejo pomen minimalnega dohodka, da bi lažje dorekli, kakšen koncept minimalnega dohodka v Evropi zares potrebujemo.

Ker se na pobudo Mirovnega inštituta projektu Evropska mreža minimalnih dohodkov pridružujejo tudi slovenske nevladne organizacija in posamezniki, se bosta na dvomesečni poti po evropskih državah dva avtobusa tega projekta v petek ustavila tudi v Ljubljani. Zakaj je oblikovanje jasnih idej o minimalnem dohodku za vsako državo, pa tudi za skupen evropski prostor, tako pomembno, pa v oddaji pojasnimo s predstavnico Mirovnega inštituta mag. Mojco Frelih.

Ker je ZPM Ljubljana Moste Polje, ki vodi projekt Botrstvo, med tistimi nevladnimi organizacijami, ki nenehno opozarjajo na pomen odpravljanja revščine, je njena predsednica Anita Ogulin tudi ambasadorka te dvodnevne prireditve. Pridružuje se ji še Andrej Težak Tešky, ki bo kmalu začel z nov im humanitarnim projektom, namenjenim otrokom iz projekta Botrstvo. Z njim vas seznanimo v eni od prihodnjih ponedeljkov.

Jana Vidic