Danes najprej med mlade voznike. Veseli nas, da je AMZS spet uspelo organizirati in izpeljati Izbor za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije. Tokrat sta v finalu, ki je potekalo v AMZS centru varne vožnje na Vranskem, največ znanja in spretnosti pokazala 20-letna Ljubljančanka Anja Kren in Urban Ostrež iz Jevnice. Statistika sicer beleži, da mladi zadnje čase vozijo varneje, da promet dojemajo drugače.

Statistika sicer beleži, da mladi zadnje čase vozijo varneje, da promet dojemajo drugače, nič pa se ne zgodi na hitro, od danes na jutri.

Danes najprej med mlade voznike. Veseli nas, da je AMZS spet uspelo organizirati in izpeljati Izbor za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije. Tokrat sta v finalu, ki je potekalo v AMZS centru varne vožnje na Vranskem, največ znanja in spretnosti pokazala 20-letna Ljubljančanka Anja Kren in Urban Ostrež iz Jevnice. Statistika sicer beleži, da mladi zadnje čase vozijo varneje, da promet dojemajo drugače. To je zaznal tudi Andrej Brglez, ki opaža, da se nekaj premika na bolje, prav gotovo. A promet je kompleksna zadeva in nič se ne zgodi z danes na jutri, spremembe se dogajajo postopoma. Lahko upamo, da bo šlo le še na bolje, prepričani pa smo tudi, da podobne akcije in izbori tudi prispevajo kamenček v mozaik večje varnosti na cestah.

Povejmo še to, da se izbor iz leta v leto bolj širi tudi po Evropi. Prvi mednarodni izbor je bil pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA leta 2019 na Vranskem, takrat so sodelovali mladi iz štirih držav. Letos bo tekmovanje v začetku oktobra v Madridu, interes za sodelovanje pa je izrazilo 11 avtomobilskih klubov iz t.i. FIA Regije I.

Pri BMW-ju že nekaj časa prenavljajo in nadgrajujejo modele, ob tem pa seveda izumljajo in ponujajo tržišču tudi čisto nove. Kar nekaj predstavnikov te uveljavljene bavarske znamke je bilo zadnje čase na našem dvorišču, obeta se tudi pestro in zanimivo poletje, danes pa je na vrsti nekaj vtisov o enem tistih manjših, ki pa ni več tako majhen kot predhodnik.

Na enaki platformi, kot je narejen BMW serije 4 kupe, je izdelan tudi novi iz serije 2, ki pa je s 443 cm dolžine za 22 cm krajši od štirice. V notranjosti se manjši zgleduje po večjem, tudi kar zadeva prostornost, je spredaj sedenje dovolj udobno, zadaj pa ‒ saj vemo, kako je pri tovrstnih avtomobilih. Je pa prtljažni prostor s 390-imi litri prostornine razmeroma prostoren.

Posebnost, ja, lahko rečemo kar posebnost tega mikavnega, v rdeče odetega kupeja je pogonski agregat. Malce presenetljivo se ob pritisku na startni gumb oglasi zvok dizelskega, dvolitrskega 140-kilovatnega motorja, ki pa skupaj z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom dobro tono in pol težko vozilo premika suvereno – tako kot je pričakovati glede na športno podobo in opremljenost: športno podvozje M, zavore M in tudi športno krmiljenje. Je pa res, da dobi voznik občutek, da bi avtomobil dobro prenašal tudi bolj tvegano vožnjo, kot jo omogoča omenjeni dizel. Če pa bi kdo malce privzdignil obrv, češ, kupe in dizel, bi jo ob podatkih o porabi hitro spet spustil, saj se da obdržati povprečje s po šestimi litri, četudi občasno malo bolj sproščeno pritisnemo na plin. Je pa možno, da bi obrv (morda zdaj druga) spet šla malce navzgor ob pogledu na ceno – 64 tisočakov res ni malo, ampak tak avtomobil pač res ni za nas običajne Zemljane.

 

 

Janez Martinčič