Prvi maj letos ni bil samo praznik dela ampak tudi dan, ko so se dvignile cene goriva – no, niso se dvignile, ampak so nam jih dvignili, in to kar krepko. Pa so jih potem hitro še enkrat popravili – navzgor, seveda. In zdaj že kar vsak dan, ko se zjutraj zbudimo, preverimo, če jih niso že spet, ker se nam zdi, da se bo zgodil še kakšen dvig. Andrej Brglez razmišlja oziroma kar trdi, da so se spremembe cen goriva vedno zrcalile tudi pri proizvajalcih avtomobilov, pri razvoju tehnologij… Sicer pa je oblikovanje cen goriva kompleksna zadeva, ob tem je treba misliti na sto stvari. Vsekakor pa za dvig cene ni kriv prodajalec na bencinskem servisu, država je tista, ki ima v roki škarje in platno.

Andrej Brglez razmišlja oziroma kar trdi, da so se spremembe cen goriva vedno zrcalile tudi pri proizvajalcih avtomobilov, pri razvoju tehnologij …

Prvi maj letos ni bil samo praznik dela, ampak tudi dan, ko so se dvignile cene goriva – no, niso se dvignile, ampak so nam jih dvignili, in to kar krepko. Pa so jih potem hitro še enkrat popravili – navzgor, seveda. In zdaj že kar vsak dan, ko se zjutraj zbudimo, preverimo, ali jih niso že spet, ker se nam zdi, da se bo zgodil še kakšen dvig. Andrej Brglez razmišlja oziroma kar trdi, da so se spremembe cen goriva vedno zrcalile tudi pri proizvajalcih avtomobilov, pri razvoju tehnologij … Sicer pa je oblikovanje cen goriva kompleksna zadeva, ob tem je treba misliti na sto stvari. Vsekakor pa za dvig cene ni kriv prodajalec na bencinskem servisu, država je tista, ki ima v roki škarje in platno.

O hibridnih pogonih smo v naših minutah že razpredali in razlagali, da jih ponujajo kar nekaj, različnih. Tako recimo Ford v tretji generaciji svoje kuge ponuja blagi hibrid, potem malo manj blagega ali pa recimo električno samooskrbnega in potem še priključnega. Tokrat so nam ponudili vožnjo s tistim drugim, ki nas je – kar recimo naravnost – prijetno presenetil. Gre za kombinacijo 2,5-litrskega bencinskega motorja in električnega motorja – sistemska moč znaša 140 kilovatov. Fordova nova hibridna kombinacija skupaj z brezstopenjskim eCVT-menjalnikom deluje prepričljivo, ob tem pa je tudi poraba goriva precej zmerna. Povprečno porabo se brez posebnega naprezanja da spraviti pod šest litrov; ob tem je seveda pomembno tudi, kje se vozimo in kako. Po mestnih ulicah in podeželskih cestah se električna energija bolj izrazi – pomaga tudi delovanje menjalnika v oznaki B, to pomeni intenzivnejšo rekuperacijo in zato hitrejše obnavljanje električne energije. Tako se da doseči, da računalnik doseže vsaj 20 odstotkov kilometrov, prevoženih samo na elektriko, lahko tudi še malo več.

Fordova kuga je torej dovolj prostoren in uporaben – recimo kar družinski avtomobil, ki je s to kombinacijo pogona tudi varčen. Če si kupec za doplačilo privošči še nekaj varnostnih dodatkov, cena doseže 36 tisočakov. Ampak zdaj smo že kar vajeni, da nas prodajalci v zadnjem času s cenami vse bolj neprijetno presenečajo. V naslednjem opisu pa boste slišali in prebrali, zakaj smo ob pridevniku družinski za kugo dodali še "recimo" …

Zato, ker pri Fordovem S-maxu pa res ni nobenega "recimo". Če je bil nekdaj Renaultev espace kralj, je zdaj kralj družinskih enoprostorcev zagotovo S-Max. Avtomobil je urejen do zadnjega centimetra, materiali so kakovostni, obdelava brezhibna, prostornost vrhunska. Poudarjamo udobje in praktičnost na zadnjih treh sedežih; vsi so ločeno vzdolžno pomični, nastavljiv je naklon, vsi imajo tudi nosilce isofiks za namestitev otroških sedežev. Zadnja stekla lahko zasenčimo, ko ugasnemo motor, pa se na zaslonu pojavi opozorilo, da ne bi po naključju pozabili, da imamo zadaj malčke. Sedeže v drugi vrsti lahko podremo kar s pritiskom na stikalo v sicer velikanskem prtljažniku, katerega velika vrata se seveda odpirajo ob pomoči elektrike.
Ker smo že vajeni na vdor digitalizacije v vse pore vozila, bi nekaterim lahko bilo kar malo čudno, da je v S-Maxu še vedno polno gumbov in stikal. Če ga primerjamo z najmodernejšim sorodstvom pri Fordu, deluje morda kar malo zastarelo ali pa recimo ne po taktih najmodernejše usmeritve voznikovega delovnega prostora, a vam povemo, da ob vsej praktičnosti in uporabnosti vozila zbledi potreba po večji digitalni opremljenosti.

O pogonskem sistemu ne bomo na novo – hibridni S-Max gre malo tudi na elektriko, tako da skupno povprečno porabo mirno spravimo na šest litrov, z izrazito ekološko vožnjo še tudi malo nižje, tako da mu v primerjavi z dizlom dajemo prednost. Pri Fordu so se potrudili, da je avtomobil, tudi kadar ne gre na elektriko, izjemno tih. Pri uglajenosti pomaga tudi samodejni brezstopenjski menjalnik eCVT, ki mu posredujemo ukaze z zanimivim vrtljivim gumbom, ki ga poznamo tudi iz drugih Fordovih vozil.

S-Max je torej še vedno izrazito družinski avtomobil, ki za zdaj še vedno uspešno kljubuje modernim SUV-jem, a vemo, da so žal tudi njemu šteti dnevi. Bogato opremljena družinsko luksuzna različica ST-Line, ki je z nekaj športnimi dodatki tudi atraktivnejša, stane 43 tisočakov. Glede na vse, kar se zadnje čase dogaja s cenami avtomobilov, se nam ta sploh ne zdi pretirano visoka.

Dotaknimo se še prihoda novega modela – pred časom smo spoznali limuzinskega peugeota 308, zdaj se je pripeljal še karavanski SW. Ta je kar za 27 centimetrov daljši od limuzine, daljša je tudi medosna razdalja – za slabih šest centimetrov. Večja dolžina se seveda pozna v prtljažnem prostoru – ta je za skoraj 200 litrov prostornejši, ob tem je zadnja klop deljiva v razmerju 40–20–40. Kot novost naj omenimo še nekaj asistentov, recimo tistega, ki prilagaja hitrost v ovinku, pa še enega, ki omogoča polavtomatsko menjavo voznega pasu. Cene modela SW so za 800 evrov višje v primerjavi z limuzino, tako ponujajo najcenejšega 308 SW z bencinskim motorjem (možen je seveda tudi dizelski in hibrid) za 20.700 evrov. Letos želijo pri nas na sicer kar stabilnem trgu tovrstnih vozil prodati 200 karavanskih peugeotov 308, prihodnje leto pa 400.

Srečno vožnjo vam želim, pa ne preveč pritiskati na plin, gorivo ni poceni …

Janez Martinčič