Najverjetneje se praktično vsi spomnimo svoje izpitne vožnje in mnogi po nekaj letih verjetno ne verjamete, da bi zdaj kljub izkušnjam vozniški izpit ponovno opravili. Po drugi strani pa ste mnogi tudi prepričani, da vozite odlično in da bi z izpitno vožnjo uspešno opravili tudi po več letih. Ponovno opraviti voyniški izpit ni tako zelo lahko in za to imamo dokaze. V akciji Ponovno na izpitno vožnjo je sodelovalo 200 voznikov, a bi jih danes le četrtina ponovno uspešno opravila vozniški izpit. Največ težav je pri hitrosti in ustavljanju ob znaku "stop".

V akciji Ponovno na izpitno vožnjo je sodelovalo 200 voznikov, a le četrtina bi jih danes ponovno uspešno opravila vozniški izpit.

Verjamem, da se praktično vsi spomnimo svoje izpitne vožnje. Verjamem pa, da mnogi po nekaj letih ne verjamete, da bi zdaj kljub izkušnjam vozniški izpit ponovno opravili. Po drugi strani pa ste mnogi tudi prepričani, da vozite odlično in da bi z izpitno vožnjo uspešno opravili tudi po več letih. Jaz vam povem, da ni tako zelo lahko, za to imamo dokaze. V akciji je sodelovalo 200 voznikov, a bi jih danes le četrtina ponovno uspešno opravila vozniški izpit. Največ težav je pri hitrosti in ustavljanju ob znaku "stop".

Fordove fieste že nekaj mesecev ni bilo naokoli, zato nas je upravičeno zaskrbelo, kaj se dogaja z enim najbolj priljubljenih avtomobilov na naših cestah, ob tem pa še z enim najbolj prepoznavnih in uspešnih Fordov nasploh. Pa smo se odpravili po odgovore in pokazali so nam fiesto, ki se ponaša z oznako hybrid.

Avtomobilska industrija se na najrazličnejše načine trudi umiriti srborito švedsko dekletce in ugotoviti moramo, da so napori proizvajalcev vsaj na zunaj precej uspešni. Če bi se še katera druga industrija zmanjšanja toplogrednih plinov lotila tako intenzivno, bi imelo morebiti življenje na našem planetu lepšo perspektivo. Vse to hotenje po čistejšem okolju pa gre na račun preglednosti. Kar nenadoma se je v avtomobilizmu pojavilo toliko najrazličnejših alternativnih tehnologij, da jim je težko slediti tudi v specializiranih medijih ali oddajah, kot je naša.

Mednje spada tudi mehka ali srednja hibridna tehnologija. Gre za trik, med katerim v avtomobil namestijo 48-voltni električni sistem in ga povežejo s klasičnim agregatom. V Fiestinem primeru je to znani in tudi nagrajeni litrski trivaljnik Ecoboost, ki je že sam po sebi varčen mlinček. Tokokrog si pomaga z manjšo električno baterijo, ki nima nič skupnega z velikimi baterijami v pravih hibridih, ali bog ne daj, z energijskimi paketi v električno gnanih vozilih. Je pa dovolj, da od časa do časa pomaga bencinskemu agregatu. Ker se polni le z rekuperacijo zavorne energije, je na voljo v omejenem časovnem obdobju, ampak po drugi strani je delovanje sistema tako zelo neopazno, da nanj med normalno vožnjo povsem pozabimo.

Bistvo sistema je seveda prihranek pri gorivu in recimo manj intenziven izpust pri ostrejšem pospeševanju, ko del navora prevzame elektrika. Kljub različnim poročilom različnih testnih skupin se je nam s preudarno vožnjo uspelo približati zagotovljenim vrednostim tovarne. Nekje do 5,5 litra goriva je zahtevala vožnja s tem poskočnim in kar pa za fiesto tako vemo, atraktivno oblikovanim avtomobilom, ki ga krasi vzorno vodenje in sodobna povezljivost.

Fiesta je torej lahko tudi hybridna, si pa predstavljamo, da je to le vmesni korak k njeni popolni elektrifikaciji. Ker smo po malem dvomili, da bi fiesta kljub temu, da gre za dokaj prostoren avtomobil, bila vsem dovolj prostorna, so nam pri Fordu ponudili v preskus večjega focusa, ki je bil povrhu vsega še karavanski, tako se res ne moremo pritoževati, kar zadeva prostornost. Udobnosti je več kot dovolj za potnike pa tudi za prtljago v 575-litrskem prtljažniku, torej gre v prvi vrsti za izjemno primeren družinski avtomobil. Šlo je za različico active, ki prinese 3 centimetre večjo oddaljenost od tal in še nekaj malih karoserijskih sprememb ali dodatkov, ki pa ne pokvarijo dobrega videza in tudi ne focusovih odličnih voznih lastnosti.

O blagi hibridni tehnologiji vemo zdaj že vse, tudi focus jo seveda premore. Motor je litrski trivaljnik, le tokrat malo zmogljivejši kot v fiesti, se pravi 114-kilovatni. Porabo smo uspeli spraviti nekako v povprečje 6,5 litra, nižje ni šlo. Šeststopenjski ročni menjalnik nas nič ne moti, a bi z veseljem preizkusili tudi samodejnega, a ga žal ni v kombinaciji z bencinskim motorjem.

Sicer je avtomobil opremljen z vsem nujnim in tudi še z nekaj dodatki. Cena je dobrih 26 tisočakov in pol, za doplačilo pa se seveda dobi še nekaj tehnoloških dodatkov – recimo prilagodljive LED žaromete. Potem pa smo hitro na 30 tisočakih, kar pa ne pomeni, da je focus dražji od konkurentov.

Še dve informaciji danes delim z vami. Pred dnevi je pod okriljem FIA na Poljskem potekal mednarodni izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice za leti 2020 in 21. Udeleženci so morali pokazati znanje nudenja prve pomoči ter vozniške veščine in spretnosti. Najboljša sta bila poljski in avstrijski mladi voznik, na zmagovalnem odru pa so bili tudi trije naši: Matej Gorjan je bil tretji, prav tako Neca Galičič, Žiga Žgur pa je osvojil drugo mesto. Po vsem sodeč kaže, da slovenski izbor pod okriljem AMZS in potem tudi mednarodni čaka še svetla prihodnost.

Pa še tole: če imate doma kakšen star komplet prve pomoči, ga lahko nesete v katerikoli center AMZS v Sloveniji. Na pobudo pripadnikov Slovenske vojske jih namreč zbirajo za organizacije Rdečega križa v BiH, ki bodo sanitetni material uporabile v izobraževalne namene.

Janez Martinčič