Dnevi so krajši, čas med vožnjo, ko nam cesto osvetljujejo avtomobilski žarometi pa vse daljši. Danes torej nekaj več o avtomobilskih lučeh, ki so pri izbiri avtomobila eden izmed tistih dodatnih paketov, na katerega običajno povsem pozabimo. Malokdo ve, da je mogoče na avto namestiti različne luči in, da izbira primernih pomeni razmislek o tem, kakšne so naše vozniške zahteve. O podrobnostih danes Boris Žgajnar v pogovoru z Andrejem Brglezom.

O izbiri primernih luči glede na vozniške zahteve in o prihodnosti avtomobilske osvetljave

Avtomobilske luči so pri izbiri avtomobila eden izmed tistih dodatnih paketov, na katerega običajno povsem pozabimo. Malokdo ve, da je mogoče na avto namestiti različne luči in da izbira primernih pomeni razmislek o tem, kakšne so naše vozniške zahteve. "Velikokrat se zgodi, da kupimo avto, ki seveda mora imeti luči, in mislimo, da se s tem zadeva konča," pojasni Andrej Brglez, strokovnjak na področju varnosti v prometu.

V zgodovini razvoja osvetlitve prevoznih sredstev luči na začetku ni bilo. Ko so se pojavile prve motorizirane kočije, ponoči niso vozile. Pred skoraj 100 leti se je v prve parabole namestila prva žarnica in tako razvoj tehnologije avtomobilske osvetlitve potisnila naprej s svetlobno hitrostjo.

"Ko gremo v salon, da bi kupili avtomobil, se največkrat zgodi, da vozilo, ki ga vidimo, tudi kupimo, in se z lučmi posebej ne ukvarjamo. V resnici obstajajo tri vrste luči; navadne halogenske, led in matrične, ki jih ima lahko vsak avtomobil. Enako kot pri pnevmatikah, če smo zahtevni in vozimo v slabših vremenskih razmerah in sežemo po boljših, velja tudi za avtomobilsko osvetljavo. Če nismo zahtevni vozniki in ponoči ne vozimo veliko, potem je izbira navadnih luči povsem dobra."

Razvoj osvetlitve je tak, da imaš lahko ves čas prižgane dolge luči in ko pride avto nasproti, se ugasne samo tisti del vozišča, kjer je nasproti vozeče vozilo. Tako tehnologija poskrbi za to, da voznika nasproti vozečega vozila luči ne oslepijo. Tehnologije danes že opazijo pešca na cestišču in ne svetijo vanj, okoli njega pa. Prihodnost je še bolj zanimiva.

"Luči so kot magnet in za nočno vožnjo je veliko napotkov, kako voziti varno. Ponoči nas nekaj vleče v to, da gledamo v luči nasproti vozečega avtomobila. Ko se podnevi dve vozili srečata na istem odseku, ohranjata med seboj enako razdaljo. Ob srečanju je tako razdalja enako široka. V nočni vožnji pa se rahlo približata, naredita med seboj rahlo konkavno obliko. Ponoči zato velja, da ne gledamo v luči nasprotnega avtomobila, ampak stran, na svoj vozni pas."

Luči so tudi močno oblikovalsko orodje. Ko avto doseže zrelo dobo, ko mu prodaja počasi začne padati, se oblikovalci najprej lotijo spremembe luči. To se imenuje 'face lift'.  Tako avtomobilom na najcenejši način podaljšajo življenje. Kako pa je z lučmi na avtomobilih v prihodnosti? Jih bomo sploh še potrebovali?

"V prihodnosti luči ne bodo več potrebne. Mogoče ne bo toliko svetlobnega onesnaževanja, ker se bodo avtonomni avtomobili zanašali na druge tehnologije. Ko na avtomobilih ne bo več luči, se bo pojavilo veliko luči znotraj avtomobila, ker, kot kaže, prihajajo novi kupci, ki si želijo, da je njihov avtomobil kot novoletna jelka. Ta hip je rahla zavora pri uresničitvi tega samo še zakonodaja, ki ne dovoli, da bi se avtomobili svetili kot novoletne jelke. Ker je avtomobilska industrija tako močna, sem prepričan, da bodo tudi zakonodajo prilagodili sebi v prid."

Boris Žgajnar