Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o nafti oziroma črnem zlatu.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o nafti oziroma črnem zlatu

Izmed spodnjih trditev poiščite pravilno.

1. Sara Rector je bila deklica iz Oklahome. Kot potomki sužnjev ji je država podelila nekaj nevredne zemlje, pod katero so pozneje našli nafto. Z njo je Sara tako obogatela, da so morali prilagoditi zakonodajo in Saro razglasiti za belko.

Trditev je resnična

2. Obubožani kemik Robert Chesebrough je kot izhod v sili našel službo na naftni ploščadi, kjer je opazil, da si delavci z ostanki nafte, podobnimi parafinu, mažejo rane. Nekaj mesecev pozneje je patentiral vazelin in obogatel.

Trditev je resnična

3. Kampus srednje šole na Beverly Hillsu v Kaliforniji je do leta 2017 imel ob šoli svojo mini naftno vrtino. Z njo so zaslužili približno 300 tisoč dolarjev letno.

Trditev je resnična

4. Večkrat nagrajeni ameriški kemik in izumitelj, Thomas Midgley Jr, velja za človeka, ki je imel večji vpliv na okolje kot katero koli drugo živo bitje v zemeljski zgodovini. Gospod "okoljska katastrofa" je izumil "osvinčen bencin".

Trditev je resnična

5. V Turkmenistanu ste kot lastnik vozniškega dovoljenja upravičeni do 120 litov brezplačnega goriva mesečno.

Trditev je izmišljena

Tadej Košmrlj, Nina Manfreda