Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o šahu.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o šahu

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. Izabela Kastiljska je bila kraljica in žena kralja Ferdinanda Aragonskega; najbolj znana sta po sponzoriranju Kolumbove odprave v novi svet. Kraljica Izabela pa je tudi razlog, da v šahu obstaja najmočnejša figura – kraljica.

Trditev je resnična

2. Ker naj bi bil šah starodavna perzijska, torej iranska igra, ki je poleg tega še igra na srečo, je v Savdski Arabiji prepovedan.

Trditev je izmišljena

3. Paul Keres je eden najbolj znanih Estoncev vseh časov. Morda najboljši šahist na svetu, ki nikoli ni postal svetovni prvak, je bil doma tako priljubljen, da je na njegov pogreb prišlo 100 tisoč Estoncev, tj. desetina prebivalstva.

Trditev je resnična

4. Dve uri športne vzgoje in dve uri šaha na teden je šolski kurikulum armenskih otrok v osnovni šoli.

Trditev je resnična

5. Dve potezi sta v šahu teoretično dovolj za šah-mat. Pet potez je bilo pa najmanj za šah-mat kakega velemojstra, kar je najvišji mednarodni naziv v šahu.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj