Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o kruhu.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o kruhu

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. Znamenita ciabatta je nastala v začetku 80. let prejšnjega stoletja kot odgovor italijanskih pekov na francosko baguetto, ki jim je zmanjševala trg in "jemala kruh".

Trditev je resnična

2. Kruh in vino je bil prvi obrok človeka na Luni. Buzz Aldrin si je oboje vzel s sabo kot del svoje osebne opreme.

Trditev je resnična

3. Znana nemška vrsta temnega, rženega kruha ima ime pumpernickel. Ime je kruh dobil po Napoleonovem vzkliku "Pain pour Nickel" (kruh za Nickela), Nickel je bila Napoleonov konj, omenjen kruh pa po njegovem mnenju primeren samo za konje.

Trditev je izmišljena

4. Velika Britanija je med drugo svetovno vojno prepovedala prodajo svežega kruha. Vsaj 24 ur star kruh so prodajali zato, ker bi lahko okus po svežem kruhu spodbudil ljudi, da ga jedo "nezmerno".

Trditev je resnična

5. Policisti so še v času Avstroogrske pod ovratnikom nosili ogrlici podoben kovinski vložek s službeno številko. Ker je bil v obliki rogljiča, so policiste (orožnike) ljudje začeli klicati kifeljci.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj