Potem ko je pred desetletjem zbolela za panično motnjo, je Emanuela Malačič Kladnik soustanovila društvo DAM. V podporo in pomoč ter v spodbudo ljudem, da ob medsebojni pomoči – in pomoči strokovnjakov najdejo pot iz stiske in se izvijejo iz primeža duševnih motenj.

Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami

Potem ko je pred dobrim desetletjem zbolela za panično motnjo, je Emanuela Malačič Kladnik soustanovila Društvo DAM in danes je njegova gonilna sila.

“Verjamem, da si vsakdo, ki panični napad prvič doživi, predstavlja, da se mu edinemu na svetu to dogaja.”

Ko je Emanuela zbolela za panično motnjo, se o duševnih motnjah sploh ni govorilo, zato je bilo veliko teže poiskati pomoč. Poiskala jo je na spletnih straneh ameriškega portala: “Spoznati sotrpine s podobno izkušnjo je zlata vredno! Če bi društvo DAM obstajalo že prej, bi do diagnoze zagotovo prišla veliko hitreje.”

Spletni forum nebojse.si je paradni konj Društva Dam, moderirajo ga osebe z lastnimi izkušnjami duševnih motenj.

“Na področju psihoterapije je resna džungla.”

Prizadevanja Društva DAM so usmerjena tudi v dostopnejšo psihoterapijo in za urejene razmere na tem področju.  Člani društva se zavzemajo za sprejetje zakona za ureditev psihoterapevtskega poklica, ki je spisan obležal v predalu: “To področje ostaja neurejeno v največjo škodo uporabnikov.”

Danila Hradil Kuplen