Poplavna voda lahko s seboj prinese veliko nesnage, tudi neznanih snovi, ki lahko predstavljajo mikrobiološko tveganje za zdravje.

Zato se je treba pri čiščenju poplavljenih domov zaščititi, ne samo s škornji in rokavicami, pač pa je pomembna tudi zaščita oči in dihal, zaradi morebitnih plesni ali kakih drugih snovi kot so čistila, ostanki kurilnega olja ali drugih kemičnih snovi pravi Bonia Miljavac, višja zdravnica specialistka in predstojnica Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Novo Mesto.

Opozorila je tudi, da naj bodo ljudje, ki čistijo stanovanjske objekte pozorni tudi na morebitne ureznine in druge rane in preverijo kdaj so bili cepljeni proti tetanusu. Nina Pirnat z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je v včerajšnjih Odmevih na Televiziji Slovenija svetovala tudi, da naj pri prekuhavanju vode, voda intenzivno vre vsaj eno minuto do treh in naj se tako prekuhano vodo uporablja tako za nego dojenčkov in malih otrok, za pripravo hrane pa tudi za umivanje zob.

Jana Vidic