Že sam Janez Vajkard Valvasor je v Slavi vojvodine Kranjske pisal "o pijači, ki si jo kmetje sami napravijo iz brinja in da je Kranjcem medica priljubljena pijača". Žganjekuha je del slovenske tradicije, ki ji tudi Evropska zakonodaja ni mogla do živega. Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije si prizadeva to žlahtno tradicijo povzdigniti na višjo raven, kajti med žganjekuhi niso vsi mojstri svoje obrti in v želji po čim večjem zaslužku ali zaradi malomarnosti prodajajo destilate, ki si ne zaslužijo imena žganje. Tudi zato bodo to soboto organizirali 1. mednarodni festival žganih pijač, ki bo nagradil najboljše destilate in predvsem izobraževal: tako ljubitelje žganih pijač kot žganjekuhe.

Gost

  • Klemen Bizjak, predsednik Društva ljubiteljev domače žganjekuhe

Zapiski

1. mednarodni festival žganih pijač

Miha Švalj