Poslovil se je Joco Žnidaršič, dolgoletni urednik fotografije časopisa Delo, ki je v svoj objektiv ujel mnoge najpomembnejše dogodke prelomnih časov za Slovenijo. Leta 2016 se je z njim pogovarjala Nataša Štefe.

Zadnja fotografska monografija, ki je izšla pod okriljem njegove založbe, nosi naslov Ljubljana, lepa in prijazna. In s tem delom je pravzaprav zaokrožil svoj opus, posvečen prestolnici, ki se je začel takoj po koncu kariere na časniku Delo. Da bi se takrat izognil malodušju ob upokojitvi, je Joco fotografiral ljudi in dogajanje na ljubljanski tržnici in izdal knjigo Dobimo se na tržnici.

Ampak poleg Ljubljane so Žnidaršičeve fotografije posvečene še Bohinju, slovenskim vinogradom, golfu, lipicancem, ljudem na obrobju Kozjanskega in še številnim drugim temam. Ne nazadnje so v njegovem arhivu najbolj znane fotografije jugoslovanskih voditeljev s Titom na čelu pa tudi znamenita fotografija slovenske zastave, še brez grba, na vrhu zasneženega Triglava, ki nam bo za vedno ostala v spominu v zvezi z našo osamosvojitvijo.

Foto: Bobo

*Opis posnetka je bil spremenjen 28. 11. 2022

Nataša Štefe