Precepljenih je 62 odstotkov prebivalcev, tudi med učitelji je bistveno višja precepljenost kot v Sloveniji, pravi naša dopisnica iz Berlina Polona Fijavž.

Kakšno je politično ozračje v Nemčiji nekaj tednov pred volitvami in kakšno je stanje na poplavno najbolj prizadetih območjih? Preverili smo tudi odzive na napovedano odpravo brezplačnih testiranj na novi koronavirus.

"Novi val epidemije je že zajel Nemčijo. Največja razlika, ki jo opažam v primerjavi s Slovenijo, je, da bodo v Nemčiji brezplačne hitre teste ukinili sredi oktobra, da se ljudje lahko vrnejo s počitnic in se testirajo. Testiranje ostaja brezplačno za mlajše od 18 let, nosečnice in tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. V Nemčiji je cepljenih 62 odstotkov prebivalcev, Angela Merkel je rekla, da potrebujejo še 15 odstotkov cepljenih, a k cepljenju ne spodbujajo otrok, temveč starejše."

Nemčija je zdaj najmočnejše evropsko gospodarstvo, a na današnji dan pred 60 leti je med Zahodno in Vzhodno Nemčijo zrasel 155 km dolg zid, ki je državi ločeval skoraj 30 let. Kako se posledice te delitve v nekoč razdeljenem Berlinu čutijo še danes?

"V Vzhodni Nemčiji se ljudje še čutijo deprivilegirane. Ta združitev je nesrečna in ne deluje najbolje, Vzhodni Nemci se počutijo kot drugorazredni prebivalci. Bolj kot za združitev obeh Nemčij je šlo za ukinitev Vzhodne Nemčije."

Mitja Peček