Pred 12. leti, ko je Barbara Kužnik odšla v Berlin, smo mislili, da se od nje poslavljamo za kakšna štiri leta, po vseh teh letih pa še nič ne kaže, da se bo kmalu vrnila domov.

Pred 12. leti, ko je Barbara Kužnik odšla v Berlin, smo mislili, da se od nje poslavljamo za kakšna štiri leta, po vseh teh letih pa še nič ne kaže, da se bo kmalu vrnila domov

V prazničnem tednu, ko Val 202 praznuje 45 let, smo v 18. vzporedniku v Bruselj poklicali dolgoletno sodelavko Vala 202 Barbaro Kužnik.

“Otroci se pri svojih letih precej hitreje znajo prilagoditi kot odrasli ljudje. Moji niso imeli težav.”

Nemško prestolnico je vmes zamenjala za evropsko, televizijski program DaVinci Learning za Evropski novinarski center, vmes je tudi dvakrat postala mama.

“Svoboda medijev je v zadnjih desetih letih postala močno ogrožena.”

Kakšno je življenje ‘dopisniške družine’, razpeto med Slovenijo, Berlinom in Brusljem je opisala z naslovnim stavkom, delo na radiu pogreša, med sodelavci pa poleg ostalih morda še najbolj Marjana Jermana.

“Izkušnje, ki sem jih pridobila na Valu 202, so mi prišle prav v letih, ko sem se preselila iz Slovenije. Delala sem skoraj vse. Življenje v Berlinu se razlikuje od tistega v Bruslju, kjer je danes moč občutiti nekaj nemirnosti zaradi lanskih terorističnih napadov. Ko se metro na podzemni železnici ustavi zaradi prometa, lahko na obrazih ljudi vidite zaskrbljenost.”

Miha Švalj