Z Andrejem Stoparjem o najnovejših Putinovih potezah ob invaziji, vplivu komunikacije voditeljev na razplet vojne in odzivu ameriške administracije na dogajanje.

Nov krog pogajanj med Ukrajino in Rusijo je pripeljal do dogovora o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev v omejenem obsegu. Dopisnik iz Združenih držav Andrej Stopar je veliko časa preživel tudi kot dopisnik iz Rusije. Lahko ta pogajanja pripeljejo še korak dlje, sploh glede na dogajanje na terenu, torej bombardiranje mest in gorečo nuklearko?

"Verjetno bo nekaj časa trajalo, preden se bodo dogovorili za nekaj, kar bo sprejemljivo za obe strani. Ena in druga stran se bosta težko brez kompromisov najprej pri samih sebi umaknili s celim obrazom pred domačo javnostjo."

Rusko napredovanje je počasnejše od pričakovanj, ukrajinska vojska se je okrepila. Upirajo se precej trdoživo, hkrati je teren spomladanski. V mednarodni javnosti je močno izpostavljena tema tudi območje prepovedi poletov. Gre za instrument, ki ga lahko uvede neka vojaška sila in prepove letenje določenih letal nad nekim ozemljem. "Območje brez poletov je treba vzdrževati in preprečiti letalom, da vdrejo v zračni prostor, in hkrati onemogočiti cilje na kopnem, ki bi to lahko preprečili. Za Američane bi bilo to neposredno tveganje." Američani o prepovedi poletov za zdaj nočejo govoriti, to je bilo jasno tudi po prvem Bidnovem letnem predsedniškem nagovoru State of the Union. Zanimiv je vidik ameriške podpore Ukrajini. 

"Ukrajina uživa v obeh domovih kongresa, med republikanci in demokrati, zelo močno podporo. Dosegajo jo ob pomoči svoje diaspore in kontaktov. Ukrajinci, ki živijo v Ameriki, so bili ves čas zelo dejavni. Delovali so kot most med Ukrajino in Združenimi narodi."

Tudi komuniciranje Zelenskega in Putina se razlikuje.

"Pri Zelenskem je zanimivo, da je zmanjševal pomen opozoril na nevarnost invazije. Sprašujem se, kolikšno je to tveganje v smislu političnega obstanka na oblasti. Če je toliko časa miril, ne glede na izid, se bodo ljudje morali vprašati: Pa saj te stvari ste vedeli. Američani so opozarjali na to, sam sem bil do tega skeptičen zaradi Afganistana. Zelenski je nagovarjal svojo javnost z notranjim razumevanjem, nihče tam ni zares verjel, da se lahko kaj takega in v takšnem obsegu lahko sploh zgodi. Zelenski je odgovarjal sentimentu povprečnega Ukrajinca."

Mitja Peček