Mimo grede

Mimo grede

Od vrta do krožnika. Oddaja o urbanem vrtičkanju in kuharskih podvigih.

V aplikacijo za podkaste vpišite Mimo grede! Kako se naročim?

V divjini: Tartufi ali gozdni diamanti

Za konec smo prihranili kralja divje hrane, eno najbolj cenjenih delikates, ki jo lahko postavimo ob bok najbolj prestižni hrani

V divjini: Pijače iz divjih rastlin

Sok iz drnulj, vino iz jerebike, kavni nadomestek iz navadnega potrošnika oziroma cikorije, iz korenine potočne sretene pa lahko pripravimo celo nadomestek kakava

V divjini: Divja klasika

Zakaj je divja, samonikla hrana, ki jo najdemo v naravi, vse bolj priljubljena in jo v sodobnem času pogosteje kot kadar koli prej tako čislamo?

V divjini: Želod

Že naši predniki so poznali uporabo želoda, ki je prišel še posebej prav v obdobju pomanjkanja kave

V divjini: Užitne invazivke

Spoznali smo nekaj užitnih invazivk, ki uspevajo pri nas, med drugimi topinambur, mirabolano in najbolj problematično, japonski dresnik

V divjini (poleti): Travniški ocvirki za lakoto in koprivina semena za strast

Med okusnimi rastlinami so tudi take, ki jih imajo številni za nadležen vrtni plevel, pa tudi praženi poganjki trpotčevih cvetov oziroma travniški ocvirki

V divjini: Slanoljubi "užitnjakarji"

Halofiti ali slanuše so bile nekoč pogosto na mizi ljudi, ki so živeli ob morju, sploh na mizah solinarskih družin, ki so jih na obalnih tržnicah prodajali povite v šopke

V divjini (spomladi): Biskvit iz vijolic in moka iz leskovih mačic

Med spomladansko divjo hrano najdemo tudi divji regrat oziroma krompirjevko, ki ima res okus po krompirju

Po svetu: Makron

Ena najbolj prepoznavnih, cenjenih in prefinjenih slaščic, ob pripravi katere se tudi največjim mojstrom obrti zatresejo roke, ker je njena priprava tako delikatna

Po svetu: Ameriški BBQ

Način priprave mesa, ki so ga Američani povzdvignili v umetnost