Tina Krog, zaposlena v Domu upokojencev Nova Gorica, je zvočni dnevnik snemala aprila 2021. Država se je zaradi pandemije takrat spet zaprla. V domovih so se zaostrovanja razmer bali, saj so bili spomini na prvo zaprtje še živi in boleči.

"Nekateri stanovalci pa so na vse skupaj, hvala bogu, pozabili. Danes sem govorila z gospo, ki je povedala, da takrat še niti ni bila v domu. Pa je bila. Demenca ni za vse slaba, marsikomu naredi življenje znosnejše," razlaga.

Metoda in Tina, varovanka in animatorka v Domu upokojencev Nova Gorica. Foto: Radio Slovenija/T.K.

Savina, oskrbovanka v domu, se Tine razveseli takoj, ko s hodnika sliši njen glas. Skupaj načrtujeta izhod iz doma. Zaradi bolezni je večino časa v postelji. Tina si je zadala cilj, da to spremeni.

"Cenim zavode in domove, ki se trudijo, da so tudi tisti, ki so nepokretni, na posteljah, kdaj na zraku, soncu. Upam, da bova s Savino spili kofe na sončku."

Česar Savina, Metoda in drugi oskrbovanci še ne vedo, je to, da Tina razmišlja o menjavi službe. Čeprav ima svoje delo zelo rada, se veseli novih izzivov. A ob natrpanem urniku se rok za prijavo izteka. Tina ima le še nekaj ur časa, da prijavo odda ali zamudi priložnost. Ji bo uspelo?

Zvočni dnevnik iz doma starejših je pretresljiva zgodba o odnosu med zaposlenimi in oskrbovanci. Prisluhnete mu lahko v podkastu Zgodbe.

Šest dnevnikov, šest zgodb o pandemiji

Tinina zgodba ni edina, ki dokumentira življenje v letu 2021. V seriji je nastalo še pet zvočnih dnevnikov.

Nina Graselli Kmet
je zdravnica, specialistka infektologije in intenzivne medicine. Večji del pandemije je preživela v začasni covidni bolnišnici Petra Držaja. Na delu se je s koronavirusom tudi okužila. Ker je bila med prvimi okuženimi, se je morala boriti tudi s predsodki.

Larisa Kosi je gimnazijska maturantka. Zaradi epidemije ji je odpadlo že veliko stvari, ki so se jih srednješolci vedno veselili. Ni pa odpadla matura. Na vabilo za cepljenje maturantov se ni odzvala. V dnevniku pojasni, zakaj se je tako odločila.

Šest zvočnih dnevnikov za počitnice
V aplikaciji za podkaste poiščite Zgodbe. Dnevnikom lahko prisluhnete tudi na spletni strani Vala 202.



Ivan Lorenčič je ravnatelj II. gimnazije Maribor. Tik pred upokojitvijo mora poskrbeti za brezhibno izvedbo mature pod posebnimi pogoji. Čaka pa ga tudi pregled prijav za vpis na mednarodno maturo, ki je na voljo dijakom iz držav nekdanje Jugoslavije.


Manca Ahčin, Urška Bitenc in Manja Delašjava so študentke. Študij je večinoma potekal na daljavo in veliko mladih se je zaradi ukrepov znašlo v stiski. Dnevnik sicer razkriva tudi vesele trenutke in je iskriv, kot se za študentska leta spodobi.

Linn Julian Koletnik je transspolna nebinarna oseba in ustanovitelj zavoda TransAkcija. Dnevnik je snemal v dneh pred Parado ponosa v Ljubljani, Mariboru in Slovenj Gradcu. Na Madžarskem pa so medtem sprejeli zakon, ki razpravo o skupnosti LGBT+ omejuje.

Dnevnik iz doma starejših - Tina Krog

Zgodbe