Tudi na Radiu Slovenija praznujemo. Prav na svetovni dan radia Sound School Podcast, eden najboljših podkastov za radijske producente, gosti novinarko Vala 202. Maja Stepančič govori o izkušnji na intenzivni delavnici radijskega pripovedovanja v Matavunu, v okviru katere je posnela zgodbo o sodobnem pastirju. Delavnico sta vodila ameriška producenta Samantha Broun in Rob Rosenthal, ki je tudi avtor podkasta Sound School.

Samantha Broun in Maja Stepančič urejata scenarij pred snemanjem veznega besedila za zgodbo Sheep Whispering Foto: MMC RTV SLO/Matej Praprotnik

Majina zgodba Sheep Whispering je bila premierno predvajana na drugem Avdiofestivalu v Ljubljani. V njej gre po sledeh nekoč priljubljene grožnje lenim osnovnošolcem, da bodo končali kot pastirji na Vremščici. A delo pastirja včasih zahteva tudi doktorat in je zahtevno, a hkrati izjemno lepo. Na delavnici je nastalo 10 zgodb, vsem lahko prisluhnete v posnetku javnega poslušanja v Cukrarni.

The Travelling Workshop with Samantha Broun and Rob Rosenthal

Sound School Podcast nastaja v studiu radia WCAI v naselju Woods Hole, ki je del mesta Falmouth na polotoku Cape Cod. Nedaleč stran leta 1903 je radijski pionir Guglielmo Marconi prvič uspešno poslal 300 znakov dolgo telegrafsko sporočilo čez Atlantski ocean. Tudi za to Rob Rosenthal v podkastu pogosto pove, da se oglaša iz “radijskega središča vesolja”.

Rob Rosenthal v studiu WCAI na polotoku Cape Cod (Woods Hole, Falmouth) zaključuje epizodo podkasta Sound School Foto: MMC RTV SLO/Matej Praprotnik

Potujočo radijsko delavnico v Matavunu sredi Parka Škocjanske jame je finančno podprlo tudi Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani.