Na Valu 202 vsak ponedeljek izbiramo Ime tedna, nekoga, ki je v preteklem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več.

Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu ter prvim glasovanjem neposredno v program Vala 202 že v petek, pa med vsemi tedenskimi Imeni izberemo še Ime meseca, ki se bo s še 11 konkurenti potegoval za naziv Ime leta 2015.

Vodil več kot 14 tisoč pohodnikov
Slovenija se lahko pohvali, da ima najbolj talentirano kuharico v Evropi – ta je po mnenju prestižnega kulinaričnega združenja mladih lastnikov restavracij Evrope kobariška kuharica Ana Roš. Naziv najboljša plesalca Evrope v latinskoameriških plesih pa sta si na začetku maja na evropskem prvenstvu priplesala Andrej Škufca in Melinda Törökgyörgy, saj sta zmagala v vseh petih plesih.

A čeprav ima Andrej za sabo dolgo kariero, se ta ne more primerjati s kariero planinskega vodnika iz Tolmina – 80-letni Rudi Rauch je planinski vodnik že več kot 40 let. Samo od upokojitve do danes je pripravil več kot 200 pohodov in nanje popeljal 14 tisoč pohodnikov. In postal prvo majsko ime tedna: "Mojih 80 let me pri pohodih sicer malo ovira, ampak tega nočem priznati."

Pripravili bodo dobrodelni koncert
Na začetku maja so v Benetkah odprli 56. mednarodno likovno razstavo. Slovenijo na bienalu zastopa Jaša Mrevlje - Pollak s projektom Zaklop/Nasilna nuja za utelešeno prisotnost upanja. Anej Košorok je osemletni fant, ki je zaradi hude oblike mišične atrofije priklenjen na invalidski voziček. Da bi staršem pomagal zbrati denar za dvigalo, ki ga potrebuje, je napisal, ilustriral in izdal knjigo Dogodivščine pošastic.

Aneja pa je pri zbiranju vaših glasov za ime tedna za las premagal dirigent Franc Gornik, zborovodja Partizanskega pevskega zbora iz Ljubljane, ki z zagnanim delom ohranja izvirno partizansko in domoljubno pesem. Ker je bilo njemu in članom zbora iskreno hudo, da naziva ime tedna ni dobil Anej, so predlagali, da skupaj z njegovimi starši in v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizirajo dobrodelni koncert. Na njem bodo jeseni zbirali sredstva za nakup dvigala, ki ga Anej potrebuje.

Oblekel majico najboljšega hribolazca
Muzej in galerije mesta Ljubljane spadajo po oceni Foruma slovanskih kultur med 10 najboljših muzejev iz slovanskih držav. Na podelitvi prestižne nagrade živa v Sankt Peterburgu je direktor Blaž Peršin prejel nagrado za vodenje muzeja.

Letošnjo desetnico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo, je za mladinski roman Mali princ z otoka dobil pisatelj Mate Dolenc, mladi slovenski kolesar Jan Polanc pa je na peti etapi letošnje Dirke po Italiji na 152 kilometrov dolgi progi dosegel rezultat svoje kariere in zmagal – s tem je postal drugi Slovenec z etapno zmago na Giru, prvi, ki je oblekel modro majico najboljšega hribolazca, in ime tedna.

Težko je konkurirati nebulozam
Osnovna šola Petrovče je postala najboljša kulturna šola leta 2015. Najvišje priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti na področju kulture za osnovne šole so prejeli za uspešno delovanje kar 42 kulturnih skupin na šoli. Mladi slovenski modni oblikovalec Peter Movrin je na enem izmed najprestižnejših tekmovanj študentov modnega oblikovanja na svetu, Mittelmoda Fashion Award, osvojil nagrado za eksperimentalno kolekcijo.

Ime tedna pa je postal profesor na Srednji ekonomski šoli Maribor Boris Krabonja, ki v okviru društva Žvižgač na različne načine pomaga ljudem v stiski in javnost opozarja na krivice v družbi. Dobil je tudi naziv najprostovoljec, zaposlen v javni upravi: "Moral bi narediti več, da bi bil konkurenčen nebulozam, ki jih dela država."

Kako poteka glasovanje?

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-om in na spletni strani Vala 202.


Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah.


Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.