Val 202 izbira Ime meseca junija. Kandidati so Maja Plaz, Luka Stepan, Vita Mavrič, Urška Sršen in Nedeljko Grgić.

Društvo SOS-telefon je že leta v pomoč ženskam in otrokom. Maja Plaz je predsednica Društva SOS-telefon, ki mu je za sistematično in strokovno pomoč ženskam in otrokom, žrtvam nasilja, predsednik države podelil medaljo za zasluge.

Gigodesign poudarja pomen interdisciplinarnega pristopa k dizajnu
V juniju je Ime tedna postal tudi Luka Stepan, kreativni direktor agencije Gigodesign. So uspešna agencija na področju industrijskega dizajna, vizualnih komunikacij ter marketinških in komunikacijskih storitev. Za oblikovanje najnovejših Elanovih smuči Amphibia in Fusion je Luka Stepan prejel priznanje red dot, najprestižnejšo oblikovalsko nagrado na svetu.

"Ljubim glasno tišino"
Naziv ime tedna je pripadel tudi Viti Mavrič, igralki, šansonjerki in umetniški vodji mednarodnega festivala La vie en Rose. 15. in hkrati zadnji festival se je poklonil 100. obletnici rojstva Edith Piaf. "Fino je, če se znaš posloviti. Zvokov je bilo v vseh teh letih preveč, zato zadnje čase ljubim glasno tišino," je povedala v pogovoru za Val 202.

Pametni kos nakita za žensko zdravje
Urška Sršen je soustanoviteljico zagonskega podjetja Bellabeat, ki razvija visokotehnološke naprave za spremljanje nosečnosti. V Londonu je v okviru prestižnih nagrad europas dobila priznanje za najboljše mlado evropsko podjetje na področju zdravstva. Urška in njen poslovni in zasebni partner Sandro Muru razvijata tehnološko napredne izdelke za moderne ženske: “Naš najnovejši izdelek je pametni obesek, ki spremlja dejavnosti ženske in skrbi za njeno zdravje. Razvijamo tudi izdelke za spremljanje nosečnosti."

"Znanja, kako ravnati z ljudmi, ne dobiš v šoli!"
Bolniki z rakom in njihovi svojci so Nedeljka Grgića prepoznali kot osebo, ki ne zdravi le z zdravili in terapijami, temveč tudi s smehom in dobro voljo. Medicinski tehnik je bil v akciji Znanilci upanja izbran za najsrčnejšega med zdravstvenimi tehniki. Gre za znanje, ki ga človek dobi doma in z izkušnjami. "Štejejo malenkosti, kot je jutranja kava in pogovori o vsem, ne zgolj bolezni.” In bolniki so za takšen odnos hvaležni. "Največkrat rečejo hvala, pošljejo kakšno dopisnico ali pokličejo, nekateri prinesejo tudi sladoled.

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-om in na spletni strani Vala 202.

Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah.