Val 202 izbira Ime meseca avgusta. Kandidati so Matjaž Humar, Slavica Remškar, Klemer Triler, Peter Križan in Jure Poglajen in David Zorko.

V celico vgradil laser

Black Hole Bike Fest je ena od odmevnejših poletnih prireditev na Koroškem in eden glavnih organizatorjev te dobro obiskane devetdnevne prireditve je bil gorski kolesarski vodnik Anej Štrucl. Pod vodstvom Andrejke Ščukovt z območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Nova Gorica so na pobudo pašne skupnosti trajnostno obnovili pastirski stan na planini Laška seč na Tolminskem, projekt obnove pa si je v izboru za mednarodno arhitekturno nagrado konstruktivne Alpe 2015 med 350 prijavljenimi projekti prislužil posebno priznanje.

Za prvo avgustovsko ime tedna ste izbrali Matjaža Humarja, raziskovalca in znanstvenika, ki je na Harvardu kot prvi v človeško celico vgradil laser.Tto odkritje bi lahko veliko pripomoglo k zdravljenju rakavih obolenj. “Sliši se eksotično, a je v resnici zelo enostavno, zato je zanimivo, da tega ni naredil še nihče drug,” pravi Humar.

70 let Cicibana

Na uglednem ocenjevanju vrhunske hrane in pijače v Londonu je črn in zlat znak odličnosti za svoje sokove prejel Peter Čvan, sadjar iz Podvina pri Polzeli. Slovenski planinci vsako leto očistijo in po potrebi obnovijo Aljažev stolp in že dolga leta pri tem sodeluje tudi alpinist in legendarni gorski reševalec iz Mojstrane Janez Brojan, človek, ki je leta 1991 prvi izobesil slovensko zastavo na vrhu Triglava.

Ime tedna pa je postala Slavica Remškar, urednica Cicibana, najstarejše slovenske revije za otroke, ki letos praznuje 70. rojstni dan: “Ko sem začela delati, je bilo zame pravljično, da se srečujem z imeni, kot so Ančka Gošnik Godec, Marlenka Stupica, Jelka Reichman, Marjan Manček. Kot bi se znašla z junaki svojega otroštva.”

Rekord Slovenske planinske poti

Slovenskim odbojkarjem je uspel veliki met: z dvanajstimi zmagami v evropski ligi so si pod vodstvom Tineta Urnavta zagotovili tekmovanje v svetovni ligi. Letošnje poletje v prestolnici je popestrilo Urbano dejanje, festival, ki ga je organiziral tudi Marko Šček – na festivalu so se obiskovalcem inovativno in mladostno predstavili različni glasbeni ustvarjalci in urbane subkulture.

Gorski tekač Klemen Triler pa je postavil hitrostni rekord teka po Slovenski planinski poti od Maribora do Ankarana - za dobre tri ure je izboljšal prejšnji rekord in postal Ime tedna. V 7. dnevih, 11. urah in 25. minutah je pretekel 599 km, 49 km vzpona in 75 kontrolnih točk: “Izkušnja je neverjetna. Če zdaj analiziram, ne morem verjeti, da človeško telo to zmore.”

Povabili najuglednejše fizike

Pod Skuto v Kamniško-Savinjskih Alpah je to poletje zrasel bivak, ki ni le zavetje za planince, temveč tudi estetski in arhitekturni presežek. Futuristični bivak sta zasnovala Špela Videčnik in Rok Oman v sodelovanju s študenti arhitekture na ameriški univerzi Harvard iz Bostona. Med najbolj odmevne koncerte katere od slovenskih skupin pa od letos lahko štejemo nastop skupine Laibach v Severni Koreji. Tam so nastopili v okviru praznovanj 70. obletnice osvoboditve izpod japonske okupacije in so tudi prva zahodna rokerska skupina, ki je igrala v tej najbolj zaprti državi na svetu.

Ime tedna pa je postal fizik Peter Križan, soodgovoren za to, da je Ljubljana po 20. letih prizadevanj postala svetovna prestolnica fizike osnovnih delcev. Na konferenci Lepton Photon so minuli teden gostili najvplivnejše fizike svetovnega formata. Ti so predstavili zdajšnja dognanja in raziskave, med drugim je znova začel delovati trkalnik v Cernu. “Deluje zelo dobro, potrebujemo le še čas, da opravijo dovolj meritev, da bomo imeli kakšne presenetljive rezultate.”

10 ton pomoči za begunce

Zadnji teden v avgustu je v Kazahstanu svetovna prvakinja v judu v kategoriji do 63 kilogramov postala Tina Trstenjak - to je tudi prva slovenska zlata medalja v judu na svetovnih prvenstvih. Boris Pahor je praznoval 102. rojstni dan – ob tem jubileju je prejel častni naziv kulturnega ambasadorja Republike Slovenije. To najvišje priznanje so podelili prvič v zgodovini naše samostojne države.

Zadnje avgustovsko ime pa sta postala prostovoljca Jure Poglajen in David Zorko, ki sta na grškem otoku Lesbos pomagala beguncem iz Sirije, Iraka, Somalije in Afganistana. Na njuno pobudo je letalo iz Slovenije pripeljalo humanitarno pomoč, ki so jo zbrali po številnih krajih pri nas: “V enem dnevu smo zbrali 10 ton pomoči. Samo 2 toni in pol smo lahko prepeljali z letalom, drugo bo šlo z vlakom v Srbijo.”

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu, pa tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.