Makedonska zdravnica brez licence, ki je predavala v Hrpeljah, Ljubljani in Mariboru, je v odgovorih občinstvu za zdravljenje avtizma predlagala prepovedan klorov dioksid, ki se uporablja kot industrijsko belilo in razkužilo.

Gre za tako imenovani CD-protokol, ki ga Sladjana Velkov predlaga za zdravljenje avtizma. Na spletu se prodaja kot čudežno zdravilo za bolezni, kot so malarija, aids, rak in celo avtizem.

Oddaji Vroči mikrofon lahko v celoti prisluhnete na spletni strani Vala 202.


Čeprav ga je mogoče kupiti tudi v Sloveniji, pa javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke sporoča, da je prodaja nezakonita. Da bi se prodajalci izognili odgovornosti, ga prodajajo kot razkužilo za vodo.

Velkova je na predavanjih nanizala vrsto izjav, ki jih medicinska stroka označuje za izredno škodljive. Na predavanju Po naravni poti do zdravja v Naklem je na primer razlagala, da zdravi otroke z avtizmom, katerih glavna težava so paraziti. Omenila je primer ameriškega dečka, ki naj bi se s čudežnimi kapljicami in klistirjem popolnoma pozdravil, pri tem pa izločil 16 kilogramov parazitov.

Makedonska zdravniška zbornica opozarja
Makedonska zdravniška zbornica je zaradi podobnih zdravstvenih trditev oktobra izdala opozorilo o povečanju šarlatanstva in oglaševanja čudežnih zdravil v Makedoniji. Čeprav ima medicinsko izobrazbo, Velkova nima licence za opravljanje dela niti v Makedoniji niti v Srbiji, kjer je dalj časa živela.

Predsednik zbornice Kočo Čakalaroski razlaga, da je "zelo zvita, saj na predavanjih nikoli ne prevzame odgovornosti za svoje izjave".

Zdravnica s Facebooka
Domnevna zdravnica daje nasvete na Facebooku, pri čemer ima pomoč skrbnikov. Ko se starši obrnejo po nasvete, so ti popolnoma nestrokovni. "Gre za zlorabo otrok," meni Snežana Spirovska, po izobrazbi zdravnica, ki spremlja delovanje Velkove iz Makedonije.

Nekdanji makedonski minister za zdravje in profesor na medicinski fakulteti v Skopju Dragan Danilovski opozarja, da Velkova "krši kazenski zakonik, ko naivnim in nevednim državljanom daje neumne zdravstvene nasvete". "Gre za šarlatanstvo, ki je z zakonom sankcionirano."

Pred leti so v Srbiji že aretirali človeka, ki je proizvajal in prodajal čudežno zdravilo, srbske oblasti pa so pred dnevi prejele tudi prijave o škodljivem delovanju Velkove.