Foto: Val 202

LUSTERDAM, TRETJI KANU, SKOVA in SKOVANI, LEONART, BALLADERO, ROBERT PETAN, DEŽURNI KRIVCI, 3:RMA, GENERATOR in SLADICA bodo predstavili svoje najbolj izštekane trenutke. In ker izštekavanje ni nikoli končan proces, se lahko nadejamo tudi navzkrižnih sodelovanj ter skritih gostovanj. Koncert, ki ga bo povezoval avtor in voditelj Izštekanih Jure Longyka, bo Val 202 neposredno prenašal v etru in na spletu, posnela ga bo tudi Televizija Slovenija. Vstopnice, ki so prejšnjič pošle v manj kot 24 urah, so na voljo na Eventimovih prodajnih mestih. Pohitite!

Po večletnih konceptualnih in vsebinskih odvodih ter poigravanju s številkami se koncert IZŠTEKANIH 10 vrača h koreninam. K prvotnemu konceptu: zbrati deseterico izvajalcev, ki so nastopili v oddaji, da na skupnem odru, pred občinstvom, izven varnega udobja radijskega studia, stepejo smetano svojega izštekavanja. Z majho, a neizbežno razliko: tokratni izbor izvajalcev se pne prek zadnjih treh let. Toliko je namreč minilo, odkar so Izštekani zadnjič napolnili Kino Šiška. Obenem je to priložnost, da se tudi Izštekani izštekajo, da se podajo na pot eksperimentiranja in iskanja ter ponudijo nove izštekane presežke.

Mariborski LEONART so se izštekali kmalu po izidu drugega albuma, v razširjeni zasedbi, s krasnimi akustičnimi izvedbami dobro znanih songov. Zelo intimno, le kot osnovni kvartet, so v akustične vode zapluli LUSTERDAM in prvič zaigrali niz novih skladb. Klavirski kantavtor BALLADERO je v izštekano stratosfero poletel na vesoljski ladji z več kot dvajsetčlansko posadko, v Šiški pa ga bodo spremljali najzvestejši sopotniki. Dolenjski subtilneži TRETJI KANU so po izštekanih okljukih zaveslali pomnoženi za nekajkrat in tudi tokrat bodo na odru vsi, pričakujte dih jemajoče izkušnje. Samooklicani “mojstri elektroakustične indukcije” GENERATOR so silovito zvišali akustično napetost ter svoj funk poslali skozi izštekani transformator, sestavljen tudi iz nenavadnih, doma narejenih instrumentov. Legendarni prleški alternativci DEŽURNI KRIVCI so si izštekano pokoro naložili vnovič po dvajsetih letih, tokrat še bolj pravoverno, njihov zrnati rock je s harmoniko in violino poletel daleč nad pomurske griče in ravnice. Duhoviti posavski kantavtor ROBERT PETAN je zbobnal več kot ducat glasbenih rojakov z razponom od klarineta do tamburic ter zaigral lep kup dotlej neslišanih pesmi. Še dlje je segel nežni štajerski duo 3:RMA, ki se je pomnožil za osemkrat ter v čudovitih aranžmajih v novih pesmih zapel tudi v slovenščini. Neprekosljivi kolektiv SLADICA se je izštekal v polni postavi na krilih avtorskega albuma; tokrat bosta uživaški funk in soul stregla pevca Urban Lutman in Marina Martensson. Odlični mladi trnovski raper SKOVA pa bo s svojimi SKOVANIMI dodal repete prearanžiranih zlomljenih ritmov ter potrkal na našo vest: smo res naredili dovolj za vse izštekane?

Deset bendov, dvajset skladb, osemdeset glasbenikov in krepki dve uri glasbenih presežkov. To je formula, katere rezultat bo letošnjih IZŠTEKANIH 10. Pa ne kalkulirajte preveč, raje se pridružite. Izštekani so romanje v neznano, s katerega se vrnete bliže sebi. Izštekani so skupnost. Glasbenikov, izvedbenih ekip in zvestega občinstva. Lepo ji je pripadati.

VSTOPNICE - Eventim: https://www.eventim.si/si/vstopnice/izstekanih-10-ljubljana-kino-siska-596338/event.html

Fotografije izvajalcev, posnete v oddaji Izštekani, avtor Alan Orlič Belšak, najdete tule.

DOSEDANJI posebni decembrski IZŠTEKANI:

Izštekani so od leta 2013 že osemkrat priredili slavnostno decembrsko poslastico pred občinstvom. Po praznovanju dvajsetletnice oddaje leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na katerem so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simboličnega orkestra in leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia. Leta 2017 je koncert izvedla skupina Siddharta z desetimi gosti. Leta 2018, ob petindvajsetletnici oddaje, je koncert dobil ime Izštekanih 25, nastopilo je skupno osem napovedanih ali skritih zasedb na čelu z Dan D. Leta 2019 so se izvajalci poklonili petindvajsetletnici izida Leve scene AliEna, prvega pravega rap albuma pri nas. Leta 2020 pa so prvič v tridesetletni karieri celovečerni akustični koncert odigrali Big Foot Mama, nastop je zaradi koronaukrepov potekal brez občinstva, prvič v studiu TV Slovenija.

Vsakič se je v razkošnem in ekskluzivnem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Predvajala jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka. Dvorana ljubljanskega Kina Šiška je praviloma razprodana; v letu 2018 so Izštekani v le nekaj dneh napolnili kar dva večera, ne da bi sploh objavili, kdo bodo nastopajoči; v letu 2019 pa so vstopnice pošle v manj kot 24 urah.

Napovednik