Za prvi naziv Ime meseca v letu 2015 se potegujejo štirje izjemni posamezniki: profesor fizike Rok Capuder, raziskovalec na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Domen Mongus, vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacijo srca na UKC-ju Ljubljana Bojan Vrtovec in svetovni prvak v smučarskem Filip Flisar.

Prvi kandidat za ime meseca je profesor fizike na Gimnaziji Vič Rok Capuder. Tri leta po tem, ko so v vesolje poslali sondo, so se dijaki pod njegovim vodstvom lotili izdelave podmornice, sredstva zanjo pa pridobivajo sami in prek različnih natečajev.

Profesor fizike
Uspeh mentorja se meri v zadovoljstvu dijakov in njihovi pripravljenosti na trdo delo, pravi Rok Capuder: "Naloga vsakega mentorja, ki dela z mladimi, je, da dijakom pokaže, da jim zaupa in da je za uspeh treba trdo delati.

Raziskovalec
Domen Mongus je raziskovalec na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Razvili so najnatančnejši algoritem na svetu, s katerim v podatkih iz laserskih merilnikov prepoznajo stavbe, teren in celo posamezna drevesa:

"Naše merilnike lahko namestimo na letala in izdelamo zelo natančne modele. Izračunamo lahko na primer sončni potencial za vsako streho v Sloveniji."

Zdravnik
Tretji kandidat za ime januarja je vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacijo srca na UKC-ju Ljubljana Bojan Vrtovec. 25 let po prvi presaditvi srca imamo v Sloveniji dobro razvito transplantacijsko dejavnost.

Po številu transplantacij srca na milijon prebivalcev smo celo na samem svetovnem vrhu. Dr. Vrtovec razlaga, da je "srčna kirurgija timsko delo". "To ni osebni dosežek, ampak dosežek več različnih oddelkov UKC-ja Ljubljana."

Smučar prvak
Filip Flisar
ni imel resnih težav z osvojitvijo prvega mesta v smučarskem krosu. Brkati mladenič je slovenski beri medalj na prvenstvu dodal najžlahtnejšo in postal prvi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v krosu.

"Kolajna je varno shranjena, ima pa malo vonja po penini,” pravi Filip. "Na avtobusu na poti nazaj so bili sami pravi kalibri – dobro smo se veselili, čeprav jih je bilo nekaj že precej utrujenih."

Glasovanje
Za svojega kandidata lahko glasujete s telefonskim klicem v studio v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00 s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-om, saj s tem prispevate v botrski sklad 1 evro.

Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu in tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Glasovanje poteka na spletni strani in radijskem etru Vala 202.