Poslušaj razglasitev imena leta 2022. Vida Drame Orožim: Življenje moraš znati prijeti za vrat

Vida Drame Orožim je upokojena psihiatrinja in nevrologinja, zdravniško prakso opravlja že več kot 50 let. Vso kariero se ukvarja z bolniki z obrobja družbe, zdravila in raziskovala je tudi alkoholizem, najpogostejšo odvisnost v Sloveniji, ki uniči veliko življenj in družin. Vodi jo misel, da bisere najdeš tudi v blatu, zato že od nekdaj poskuša narediti vse, da iz njega potegne slehernika.

Vida Drame Orožim v pro bono ambulanti s posvetovalnico za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja, ki letos praznuje 20 let obstoja, kot prostovoljka sodeluje od njenih začetkov. Po smrti prijatelja in kolega dr. Aleksandra Dopliharja (ki je bil na Valu 202 ime leta 2011) je prevzela vodenje ambulante v Savskem naselju v Ljubljani, kjer pa se ne ukvarja le z duševnimi in nevrološkimi obolenji, ampak tudi drugimi kroničnimi boleznimi, po potrebi je tudi pediatrinja, ginekologinja, onkologinja … Svoji ambulanti včasih pravi kar "naša mala (poli)klinika".

Ime leta 2022 Vala 202 je Vida Drame Orožim

Zdravnica Vida Drame Orožim se z vsem bitjem zavzema za človeka, zato je nenehno v stiku z različnimi strokovnimi službami, piše priporočila za socialna stanovanja, osebno kliče različne specialiste. V krivuljah sistema išče poti, da pomaga malemu človeku, ki je prevečkrat pozabljen od vseh. Številnim se trudi spraviti življenje v prave tire. Pomaga zapostavljenim, ne le da najdejo svoje zdravje, ampak jim pomaga tudi do spoznanja, da se zaradi nesrečnih okoliščin, v katerih so se znašli, ne počutijo manj vredne. Je v službi človekovega dostojanstva.

Pro bono ambulanta je tudi neke vrste zrcalo družbenopolitičnega dogajanja v Sloveniji, kjer je ta hip brez osebnega zdravnika več kot 130.000 državljank in državljanov. To se pozna tudi v ambulanti Vide Drame Orožim, kamor vse pogosteje prihajajo tudi ljudje s sicer urejenim zdravstvenim zavarovanjem, ki pa nikakor ne pridejo do zdravnika. Razume tudi stiske zdravnikov, ki zaradi preobremenjenosti in izgorelosti bežijo iz javnega sistema, sama je prepričana, da družba ne more dobro delovati brez dobrega javnega zdravstva. Samo zasebno zdravstvo ni rešitev. Po mnenju Vide Drame Orožim, imena leta 2022 na Valu 202, so nujne sistemske spremembe.

Ime leta Vida Drame Orožim