Veronika Gnezda

Veronika Gnezda - Novinarka

pjimage (3)

O sadežih oljk in sladkih mafinih s kolerabo

Kako neužiten, trpek sadež oljke postane cenjena delikatesa in kaj vse lahko pripravimo iz korenovk in gomoljnic
štrajnarhiv

1968: čas upora, upanja in domišljije

Zgodbe študentskega gibanja 1964–1974 v novem zborniku Filozofske fakultete
Kulturnice 4D

Priporočilo: Tina Grošelj

Prisluhnimo tišini je oddaja naše televizije, v prvi vrsti namenjena gluhim, naglušnim in gluho slepim, ki je letos obeležila svojo 40-letnico. Zadnjih deset let oddaji […]
IMG_20201116_123339

Vrhunec jeseni z zeljem in ajvarjem

Če si tradicionalne slovenske kuhinje ne moremo predstavljati brez zelja, pa si "balkanski kaviar", oziroma ajvar lasti mnogo narodov
KiRN, 9. 10. 1872, STR. 323 GOVEJA KUGA NA KRANJSKEM ZA POVEČAVO1-page-001 (1)

Temna plat življenja Gorenjcev v preteklosti

Ljudje, ki so se znašli v gorenjski črni kroniki, so tudi črna Marjanca, pa znana slovenska prevarantka Vodiška Johanca in rokovnjač Kljukec
sign-language-28716_1280

Ameriški in britanski znakovni jezik veljata za najbolj razvita

Ob slovenskem dnevu znakovnega jezika smo se pogovarjali z mag. Tino Grošelj, urednico oddaje Prisluhnimo tišini, ki je letos obeležila 40 let
Umivanje rok

Za razkuževanje rok so najboljša razkužila na osnovi alkohola

Kako ob razkuževanju in umivanju rok poskrbimo za njihovo zaščito in ali lahko dolgoročno razkuževanje prinese nastanek bolj odpornih bakterij
pjimage (2)

O hrani bogov in kje na Primorskem najdemo nizozemski pogum

Prva sadika kakija pri nas je bila pred prvo svetovno vojno posajena v Strunjanu, ob vznožju Brkinov pa smo preverili, kaj imata skupnega brinjevec in gin
Barbara Kalan_00620

Priporočilo: Barbara Kalan

Po več kot 2800 kilometrih, pride na vrsto Kilometer nič
česen2

Česen gre v skoraj vse, v marmelade pa raje ne

Več o gojenju česna smo izvedeli v Črnomlju pri Gašperju Gregoriču, o pripravi marmelad z zelišči pa pri Mirjam Grilc na kmetiji pod Krvavcem
bozidar jezernik

Danes ima znanje najmanj veljave v zadnjih 200 letih

Dr. Božidar Jezernik je profesionalno in znanstveno delo posvetil etnologiji in kulturni antropologiji. Več kot 20 let se je ukvarjal s preučevanjem življenja v ekstremnih razmerah
Lumi Lumi-6144

O(b) tokcu in kostanju

K jabolčnemu vinu, ki ga štejemo med naravne in tudi najstarejše kulturne napitke, se poda tudi pravi kostanj, divji pa je cenjen predvsem kot zdravilna rastlina