Luka Hvalc

Luka Hvalc - Novinar in dnevni urednik

Priradioštudental na 202. Ostal. Najraje na valovih znanosti in informacijskih tehnologij ter na frekvencah različnih originalov, interaktivni Val vseskozi. Leteči dežurni urednik. Poročal z Japonske. Robota še nima, zato lastnoprstno tvita kot @vahlc.

Cepljenje kot dosežek, pravica in dolžnost

Lahko napovedana zaostritev zakonodaje o cepljenju v Sloveniji prinese pozitivne ali stranske učinke? Kakšno vlogo imata pri skrbi za splošno zdravje svobodna volja in individualizem?

Hawkingova radiacija je delovala tudi metaforično

"Stephen Hawking je bil iskren in pristen. Verjeli smo mu, čeprav se je tudi kdaj zmotil. Svoj status je izkoristil za širše teme, zavzel se je na primer za javno zdravstvo."

Kako se širijo nalezljive bolezni

Nekje v Sloveniji obiskuje vrtec 100 necepljenih otrok. Kaj bi se zgodilo, če med otroke zaide virus ošpic?

Pandemije: Smrtonosna španka

To je zgodba o največjem bioteroristu na svetu, naravi! Kaj se lahko sto let po izbruhu španske gripe naučimo o pandemijah sedanjosti in prihodnosti?

Najprej demokracija, potem olimpijske igre

Katka Cseh je rojena v Kanadi, študirala je tudi na Nizozemskem, a vidi svojo prihodnost na Madžarskem. Brez olimpijskih iger, a z najboljšimi demokratičnimi in gospodarskimi praksami. Utopija?

Kraljevina Slovenija

Vsi naši biti in miti. Stari vojaki, nudisti, zunanji ministri, novi obrazi, imitatorji in kosmatinci. S škornji kot orožjem.

Elipse življenja s srečnimi konci

Goran Bregović o ustvarjalnosti, genialnosti Tomaža Pandurja, igranju za Tita, Trumpu kot sramni uši iz resničnostnega šova, luksuzu, ciganskih vicih ...

Elon Musk se zanima tudi za slovensko znanje

Je izstrelitev rakete Falcon Heavy vrhunski dosežek ali predvsem promocija? Komentira prof. Tomaž Zwitter, zanimanje podjetja Space X za kavitacijo pojasnjuje dr. Matevž Dular.

Jabolko na mizi in slovenski kvazikristal

Prof. dr. Primož Ziherl celične strukture pojasnjuje s poenostavljenimi fizikalnimi modeli, predlaga tudi obstoj novega dvorazsežnega kvazikristala.

Skrivnost hobotnic in naših možganov

Kaj se lahko naučimo s poglabljanjem v magični svet hobotnic in kakšne so povezave teh skrivnostnih in mističnih bitij z ljudmi