Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Dnevno aktualni in jutranji program

Uršula Zaletelj

624 prispevkov


Novinarka, ekspertka za ankete in fenomene vseh vrst. Mariborčanka.


1.12.2023

Sveče

Pet podatkov o svečah, iščemo napačnega!


1.12.2023

Za večino Slovencev je materinščina narečje

Dr. Tjaša Jakop z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pojasnjuje, zakaj smo v narečju bolj čustveni oziroma ekspresivni, ali v narečju pred odpuščamo oziroma dopuščamo napake in kakšno mesto imajo v glasbi oziroma besedilopisju.


30.11.2023

Po porodniški nazaj v službo

Eva Assani je mama treh otrok in umetnica ličenja. Agnes Pajsar Korenč je mama dveh otrok in učiteljica. Kako usklajujeta službo z družinskim življenjem? Kaj se zgodi, ko se v misli ob napačnem času priplazi eno ali drugo? Kako se spoprijemata s pričakovanji okolice, da mora biti ženska v službi najboljša zaposlena, doma pa najboljša mama ali žena? Ali ti partnerski odnos narekuje urnik obveznosti na hladilniku? Kaj pa romantika?


29.11.2023

Benjamin Clementine: Prihaja iz nič, zato ga ni strah, da bi kaj izgubil

Lakota, ljubezen in ustvarjanje so osrednje teme pogovora Uršule Zaletelj z gostom oddaje Evropa osebno. Benjamin Clementine je glasbenik in skladatelj, ki pravi, da je težje nastopati pred dvema sopotnikoma na vlaku kot pred tisočglavo množico. Pripoveduje tudi o zasebnem življenju in sprejemanju odgovornosti, ki jo terja ljubezen. "Otroci v nas obudijo prenekatere travme iz našega odraščanja. Spomnijo nas na to, kdo in kakšni smo bili. Otroci so zato moje največje darilo, saj so iz mene privlekli tisto, kar je bilo skrito, česar dolgo nisem vedel. Zdaj sem se sposoben spoprijemati s temi občutki, ki so me spremljali dolga leta."


24.11.2023

Kazahstan

Pet podatkov o Kazahstanu, iščemo napačnega!


24.11.2023

Tine Matjašič: mariborščina

Pevec in tekstopisec zasedbe Alo!Stari, Tine Matjašič, govori o svoji mestni govorici, mariborščini.


10.11.2023

Nevada

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo med petimi trditvami izbrati napačno.


17.11.2023

Guinessova knjiga rekordov

Pet podatkov, med njimi napačen. Kateri?


17.11.2023

ŽENA: ljubljanščina

Neža Mihelič – ŽENA je ljubljanska reperka, ki piše besedila v ljubljanščini, prepleteni s slengom, srbohrvatizmi in anglizmi. Govori o različnih plasteh jezika in narečij ter o odnosu do materinščine.


16.11.2023

Koščki ali kašica?

Pred otrokovim šestim mesecem starosti starši postanemo strokovnjaki za kuhanje na sopari, eksperti za teksturo in barvo blata v plenici in poznavalci palete alergenov. A kako se odločiti, katerim smernicam slediti? Koščki ali kašica? Bučka ali banana? Kdaj jagode in ali si res upam uvesti arašidovo maslo? Gostja je prehranska svetovalka Ana Zrimšek.


10.11.2023

Leopold I.: radgonščina

Michael Leopold, radgonski pubec, raper z umetniškim imenom Leopold I., razmišlja o mestni govorici in slovenščini.


2.11.2023

Noseča, f**!

Eva Ostrouška je mama, vplivnica in magistrica sociologije kulture, smer spol in seksualnost. Odkrito govori o prvem in drugem plusu, o odrekanjih in pričakovanjih, nepoklicanih vseznalcih in lovljenju norme za naziv srečka nosečka. Pa tudi o nihanju libida in iskanju užitka v nosečnosti.


30.10.2023

Šala za starše bo vlažilni robček za vse vrste starševskih stisk

Dobrodošli v najinem podkastu. Uršula in Maja vas želiva le pozdraviti in opozoriti, da kmalu sledi prva čisto prava epizoda.


30.10.2023

Glodbe: Huda mravljica in Baby Shark

Kakšne so osnovne zakonitosti glasbe za malčke: kako ne podcenjevati otroka in hkrati starša, ki sliši druge pomenske odtenke? Kako biti hudomušen, poučen, zabaven … Razmišljamo z avtorico za otroke in glasbenico Romano Krajnčan in vrtimo Hudo mravljico, pa Murnčke in celo … Baby Shark! “Veliko zgodb sem slišala, da so starši skrivali kasete, ker so se naveličali pesmi. Neverjetno, kako otroci v pesmi vedno najdejo nekaj drugega, so pozorni na glas, violino, orkester …” Romana Krajnčan


27.10.2023

Opera

Antikviz s petimi podatki o operi. Iščemo napačnega!


27.10.2023

Strip: oblački, artefakti in umlauti

Ciril Horjak, v stripovskem svetu dr. Horowitz, analizira jezik stripov. Razrešil je tudi uganko manjkajočega prsta in čudnega nosu pri legendarnih stripovskih junakih.


23.10.2023

Glodbe: Ada z ukulelo

Popularizirali so jo Havajci, danes jo igrajo po vsem svetu. Tudi dijakinja Ada Lovenjak igra ukulelo, in to s prstno tehniko. Priredbe znanih melodij z vzdevkom Ukulada deli na Instagramu, kjer ji sledi že več kot 100.000 ljudi. V Glodbah predvajamo mavrico različnih skladb, tudi Adino izvedbo priredbe While My Guitar Gently Weeps.


20.10.2023

Marija Terezija

Antikviz s petimi podatki o Mariji Tereziji. Iščemo napačnega!


20.10.2023

Jasna misel se odraža v jasni terminologiji

Bi našli slovenske ustreznice za termine, kot so gaslighting, smart city governance, grooming ali greenwashing? Iz takšnih ali drugačnih terminoloških zagat vas lahko rešijo terminologi iz terminološke sekcija Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. O terminih in terminologiji ta teden govorimo z vodjo terminološke sekcije dr. Mojco Žagar Karer.


6.10.2023

Boš amala naniko ali kruha?*

*V Jezikanju z razvojno psihologinjo dr. Kajo Hacin Beyazoglu razmišljamo o komunikaciji z malčki in otroki. Kako usmerjamo njegovo pozornost, kako ga nazivamo, kdaj ga popravimo oziroma ponudimo polnopomensko besedo?


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt